Toggle Navigation

 

Zapečeni iverak sa povrćem u kečapu (posno)

Kečap ovom jelu daje posebnu draž. Iako je uvek najbolji onaj domaći, retko ko danas ima vremena da priprema veće količine ili odvoji dovoljno hladnog mesta za čuvanje. U prodavnicama se mogu naći pakovanja raznih težina i ukusa – od blagog do ljutog, sa začinskim biljkama i samo od vas zavisi kakav će biti krajnji utisak.

Plativoo
Priprema

Crni luk iseći na rebarca, papriku i bareni krompir na kolutove, začiniti, preliti kečapom i promešati. U tepsiju staviti polovinu smese od povrća, preko njega začinjene filete ribe iverak i sve prekriti preostalim povrćem. Preliti uljem i staviti da se peče u rernu zagrejanu na 200*C oko 15 minuta. Jelo poslužiti uz crni hleb.
Istraživanja su pokazala da kečap sadrži veću količinu likopena u odnosu na istu količinu paradajza. Zahvaljujući snažnoj antioksidativnoj aktivnosti likopen učestvuje u prevenciji malignih oboljenja i značajno smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. Pušačima, starijima, osobama koje su izložene velikim fizičkim naporima i psihičkom stresu preporučuje se da svakodnevno unose dovoljno likopena.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 480 g

Energetska vrednost porcije - 590 kcal

Natrijum - 950 mg

Masti - 24 g

Masti (%) - 36 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 71 mg

Belančevine - 35 g

Belančevine (%) - 24 %

Ugljeni hidrati - 59 g

Ugljeni hidrati (%) - 40 %

Vlakna - 8 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 240 g

Energetska vrednost porcije - 295 kcal

Natrijum - 475 mg

Masti - 12 g

Masti (%) - 18 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 35.5 mg

Belančevine - 17.5 g

Belančevine (%) - 12 %

Ugljeni hidrati - 29.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 20 %

Vlakna - 4 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

20 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 600 g ribe iverak
    • 200 g crnog luka
    • 400 g 80 % barenog krompira
    • 300 g paprike
    • 80 ml kečapa
    • so
    • biber
    • 3 kašike maslinovog ulja
    • peršunov list
    • 300 g crnog hleba