Toggle Navigation

 

Zapečene suve paprike sa šampinjonima (posno)

U ovom obroku ugljeni-hidrati, belančevine i masti se nalaze u dobro izbalansiranom međusobnom odnosu. Kako ne sadrži namirnice životinjskog porekla, ovaj obrok je pogodan i za osobe koje praktikuju vegeterijanski način ishrane.

Plativoo
Priprema

Na ulju propržiti isečen crveni luk, dodati naseckane šampinjone, začine, bareni integralni pirinač i promešati. Suve paprike prethodno potopljene u vodi ocediti, napuniti pripremljenim nadevom i poređati u vatrostalnu činiju. Preliti sokom od paradajza i peći 20-ak minuta u rerni zagrejanoj na 200*C. Paprike servirati na tanjir i poslužiti uz kukuruzni hleb.

Termički tretirani proizvodi od paradajza, kao što je sok od paradajza ili paradajz pelat preporučuju se u ishrani zbog toga što ćelijske membrane plodova paradajza pucaju na povišenoj temperaturi, pa se likopen iz ćelija lakše oslobađa i organizam ga lakše iskorišćava.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 410 g

Energetska vrednost porcije - 490 kcal

Natrijum - 850 mg

Masti - 17 g

Masti (%) - 33 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 30 mg

Belančevine - 14 g

Belančevine (%) - 12 %

Ugljeni hidrati - 66 g

Ugljeni hidrati (%) - 55 %

Vlakna - 8 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 205 g

Energetska vrednost porcije - 245 kcal

Natrijum - 425 mg

Masti - 8.5 g

Masti (%) - 16.5 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 15 mg

Belančevine - 7 g

Belančevine (%) - 6 %

Ugljeni hidrati - 33 g

Ugljeni hidrati (%) - 27.5 %

Vlakna - 4 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 12 crvenih sušenih paprika
    • 250 g crvenog luka
    • 200 g barenog integralnog pirinča
    • 500 g šampinjona
    • so
    • biber
    • peršunov list
    • 3 kašike ulja
    • 250 ml soka od paradajza
    • 300 g kukuruznog hleba