Toggle Navigation

 

Svinjski file sa kus kusom i povrćem

Prve sorte šargarepe, bele i žute boje, sadile su se u Avganistanu odakle su donete na obale Mediterana. Od doba dolaska kolonista šargarepa se sadi i na prostorima Severne i Južne Amerike.

Plativoo
Priprema

Kus kus potopiti u manju količinu toplog bujona, ostaviti da odstoji i upije tečnost.

Celer, crveni luk, šargarepu i polovinu količine bundeve iseći na kockice i propržiti na delu maslinovog ulja.

Preostalu bundevu skuvati, začiniti i kad omekša usitniti u blenderu. Preliti bundevu pavlakom za kuvanje, posuti karijem i cimetom i ostaviti da se sos ukuva, odnosno zgusne.

U povrće doliti preostali bujon, kuvati dok tečnost ne ispari, dodati kus kus i promešati.

Filee začiniti i ispeći na preostalom ulju.

Servirati filee na tanjir sa povrćem u kus kusu, preliti sosom i poslužiti toplo.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 410 g

Energetska vrednost porcije - 475 kcal

Belančevine - 38 g

Belančevine (%) - 33 %

Masti - 15 g

Masti (%) - 30 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 100 mg

Ugljeni hidrati - 43 g

Ugljeni hidrati (%) - 37 %

Natrijum - 736 mg

Vlakna - 5 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 205 g

Energetska vrednost porcije - 237.5 kcal

Belančevine - 19 g

Belančevine (%) - 16.5 %

Masti - 7.5 g

Masti (%) - 15 %

Zasićene masti - 2.5 g

Holesterol - 50 mg

Ugljeni hidrati - 21.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 18.5 %

Natrijum - 368 mg

Vlakna - 2.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

25 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 600 g svinjskog filea
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • 100 g kus kusa
    • 250 ml bujona od povrca
    • 100 g crvenog luka
    • 100 g šargarepe
    • 100 g celera
    • 250 g bundeve u komadu
    • 100 ml pavlake za kuvanje
    • so,
    • biber
    • kari
    • cimet