Toggle Navigation

 

Šufnudle sa kobasicom

Šufnudle (schupfnudel) su namački naziv za domaće valjuške koje se prave od krompir testa. Retko pikantno jelo, koje su na prostore Vojvodine donele "dunavske Švabe" u toku migracija u vreme Marija Terezija.

Plativoo
Priprema

Krompir skuvati, dobro procediti i izmiksati u pire. Začiniti i dobro ohladiti. Crni luk sitno iseckati i prodinstati na malo ulja. Dodati paradajz pire, kolutove kobasice, začine i malo vode. Kratko prokuvati soft. Od pirea, brašna, griza, jajeta i začina umesiti mekano testo. Rukom praviti šufnudle i kuvati ih u kipućoj vodi. U posudu sipati soft sa kobasicama, tople šufnudle, narendati trapist i tako redom dok se ne utroše sve namirnice. Poklopiti jelo i ostaviti na šporetu da se sir rastopi. Servirati toplo jelo.

recept by Boško

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 370 g

Energetska vrednost porcije - 490 kcal

Natrijum - 790 mg

Masti - 16 g

Masti (%) - 3 %

Zasićene masti - 75 g

Holesterol - 70 mg

Belančevine - 31 g

Belančevine (%) - 26 %

Ugljeni hidrati - 70 g

Ugljeni hidrati (%) - 58 %

Vlakna - 7 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 185 g

Energetska vrednost porcije - 245 kcal

Natrijum - 395 mg

Masti - 8 g

Masti (%) - 1.5 %

Zasićene masti - 37.5 g

Holesterol - 35 mg

Belančevine - 15.5 g

Belančevine (%) - 13 %

Ugljeni hidrati - 35 g

Ugljeni hidrati (%) - 29 %

Vlakna - 3.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

60 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 1 kg barenog krompira
    • 200 g oštrog brašna
    • 1-2 jaja
    • so
    • muskatni oraščić
    • 50 g griza
    • 1 glavica crnog luka
    • 1 kašika ulja
    • 50 g paradajz pirea ili soka od paradajza
    • 300 g trapista