Toggle Navigation

 

Stefanija rolat

Balzamiko sirće i maslinovo ulje, preliveni preko praziluka, daće ovom obroku poseban ukus. Salatu od praziluka možete poslužiti kao svojevrstan specijalitet ili deo hladnog predjela u posebnim prilikama.

Plativoo
Priprema

Na ulju propržiti sitno seckan luk, meso i hidrirane sojine ljuspice. Ostaviti da se masa ohladi i dodati jaje i peršunov list. Sve dobro izmešati, te masu razvući na foliji kao testo. Na sredini poređati kuvana jaja, uviti u rolat i peći u zagrejanoj rerni na 220 stepeni C. Kad se rolat ohladi, seći ga na kolutove. Praziluk iseckati na kolutove, posoliti ga i preliti maslinovim uljem i balzamiko sirćetom. Rolat dekorisati čeri paradajzom i služiti uz salatu od praziluka i crni hleb.
Jaja su nutritivno vredna namirnica, a u proseku sadrže oko 70 kcal po komadu. Osim visokog sadržaja holesterola u žumancima, jaja su dobra jer su odličan izvor holina, luteina, gvožđa visoke bioraspoloživosti, ribofl avina, folne kiseline, vitamina B12, vitamina D i E.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 420 g

Energetska vrednost porcije - 535 kcal

Natrijum - 800 mg

Masti - 22 g

Masti (%) - 38 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 350 mg

Belančevine - 42 g

Belančevine (%) - 32 %

Ugljeni hidrati - 51 g

Ugljeni hidrati (%) - 31 %

Vlakna - 7 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 210 g

Energetska vrednost porcije - 267.5 kcal

Natrijum - 400 mg

Masti - 11 g

Masti (%) - 19 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 175 mg

Belančevine - 21 g

Belančevine (%) - 16 %

Ugljeni hidrati - 25.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 15.5 %

Vlakna - 3.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 120 g hidriranih sojinih ljuspica
    • 400 g mlevene junetine
    • 1 glavica crnog luka
    • 4 kuvana jajeta
    • 1 sveže jaje
    • 3 kašike maslinovog ulja
    • so
    • biber
    • peršunov list
    • 100 g čeri paradajza
    • 400 g praziluka
    • 2 kašike balzamiko sirćeta
    • 300 g crnog hleba