Toggle Navigation

 

Srpski medaljon

Ovo je obrok koji obiluje dijetnim vlaknima. Dijetna vlakna potiču od namirnica biljnog porekla. Po sastavu su neskrobni polisaharidi koji se zbog nedostatka enzima ne vare u tankom crevu čoveka. Danas se zna da imaju značajno mesto u prevenciji mnogobrojnih oboljenja. Preporučeni unos dijetnih vlakana iznosi od 25 do 30 g na dan.

Plativoo
Priprema

Meso iseći na šnicle. Na delu zagrejanog ulja prodinstati deo blitve, iseckan beli luk, posoliti i pobiberiti. Naliti malo belog vina. Na drugoj polovini ulja kratko propržiti šnicle sa obe strane. Na otopljen puter dodati kašiku brašna, malo propržiti, naliti mleko, začiniti sa solju, biberom i muskatnim oraščicem i naliti preostalo belo vino. U vatrostalnu činiju poređati šnicle, staviti odgore ostatak blitve i preliti pripremljenim sosom. Zapeći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni, oko 10 minuta. šnicle servirati uz brokoli i šargarepu i poslužiti sa kriškom integralnog hleba.
Tokom kuvanja vino se dodaje kako bi jelu dalo posebnu aromu a ako je u pitanju meso, ima dodatnu ulogu omekšavanja mišićnih vlakana. Vino za kuvanje ne mora biti prvoklasno ali ono koje nije dobro za piće nije dobro ni za kuvanje.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 500 g

Energetska vrednost porcije - 710 kcal

Natrijum - 1160 mg

Masti - 31 g

Masti (%) - 39 %

Zasićene masti - 10 g

Holesterol - 95 mg

Belančevine - 44 g

Belančevine (%) - 24 %

Ugljeni hidrati - 64 g

Ugljeni hidrati (%) - 37 %

Vlakna - 12 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 250 g

Energetska vrednost porcije - 355 kcal

Natrijum - 580 mg

Masti - 15.5 g

Masti (%) - 19.5 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 47.5 mg

Belančevine - 22 g

Belančevine (%) - 12 %

Ugljeni hidrati - 32 g

Ugljeni hidrati (%) - 18.5 %

Vlakna - 6 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

45 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 600 g svinjskog karea (8 komada)
    • 200 g barene blitve
    • 3 kašike maslinovog ulja
    • 2 cena belog luka
    • biber
    • so
    • muskatni oraščić
    • 50 ml belog vina
    • 20 g putera
    • 1 kašika brašna
    • 300 ml obranog mleka
    • 350 g barenog brokolija
    • 350 g barene šargarepe
    • 300 g integralnog hleba