Svinjski vrat začiniti, nožem napraviti džepove u mesu i napuniti - špikovati belim lukom, karanfilićem i ruzmarinom. U vatrostalnu posudu staviti špikovan vrat i povrće- sitnije glavice crnog luka, šargarepu i krompir-, preliti belim vinom, staviti i lovor list i peći u zagrejanoj rerni na 200*C, oko 40 minuta. Vrat iseći, servirati na tanjir uz povrće i poslužiti uz crni hleb.
špikovanje mesa je način da se suvo i krto meso prilikom pečenja omekša. Suva slanina, šargarepa i beli luk se posebnom spravicom za šikovanje mesa ili vrhom noža uguraju u džepove u mesu. Veći komadi mesa se vezuju kanapom ili se postavi mrežica za meso da bi prilikom pečenja zadržali oblik.
Porcija za odraslu osobu - 440 g
Energetska vrednost porcije - 475 kcal
Natrijum - 860 mg
Masti - 17 g
Masti (%) - 32 %
Zasićene masti - 6 g
Holesterol - 71 mg
Belančevine - 33 g
Belančevine (%) - 28 %
Ugljeni hidrati - 43 g
Ugljeni hidrati (%) - 40 %
Vlakna - 7 g
Porcija za odraslu osobu - 220 g
Energetska vrednost porcije - 237.5 kcal
Natrijum - 430 mg
Masti - 8.5 g
Masti (%) - 16 %
Zasićene masti - 3 g
Holesterol - 35.5 mg
Belančevine - 16.5 g
Belančevine (%) - 14 %
Ugljeni hidrati - 21.5 g
Ugljeni hidrati (%) - 20 %
Vlakna - 3.5 g