Toggle Navigation

 

Slatki kelj sa piletinom

Kelj je zeleno lisnato povrće iz porodice kupusnica (Brassica). Može se pripremati na razne načine – kuvati u vodi, na pari, može se dinstati, puniti, pržiti i poslužiti kao predjelo, čorba, glavno jelo ili prilog, samostalno ili uz druge različite vrste povrća. 

Plativoo
Priprema

Pileće belo meso iseći, začiniti i ispeći na delu ulja. Na drugom delu ulja i putera upržiti brašno, dodati naseckani beli luk, iseckan bareni kelj i med. Promešati, začiniti i naliti pavlakom i mlekom. Kuvati kelj dok se ne zgusne. Na tanjir servirati slatki kelj sa piletinom i poslužiti sa kriškom ražanog hleba.

 

Iako se kelj izdvaja iz porodice kupusnjača kao nutritivno veoma kvalitetna namirnica, kod osetljivih osoba, zbog sadržaja oksalata, može dovesti do zdravstvenih problema usled nastanka kamena u bubregu ili žučnoj kesi.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 455 g

Energetska vrednost porcije - 577 kcal

Natrijum - 660 mg

Masti - 22 g

Masti (%) - 33 %

Zasićene masti - 8 g

Holesterol - 80 mg

Belančevine - 40 g

Belančevine (%) - 27 %

Ugljeni hidrati - 57 g

Ugljeni hidrati (%) - 40 %

Vlakna - 7 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 227.5 g

Energetska vrednost porcije - 288.5 kcal

Natrijum - 330 mg

Masti - 11 g

Masti (%) - 16.5 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 40 mg

Belančevine - 20 g

Belančevine (%) - 13.5 %

Ugljeni hidrati - 28.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 20 %

Vlakna - 3.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

30 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g pilećeg belog mesa
    • 600 g barenog kelja
    • 4 cena belog luka
    • 3 kašike ulja
    • 10 g putera
    • 40 g brašna
    • 200 ml obranog mleka
    • 200 ml pavlake za kuvanje
    • 15 g meda
    • so
    • biber
    • muskatni oraščić
    • 200 g ražanog hleba