Toggle Navigation

 

Pileća salata na krastavcu

Lagan obrok sa malim sadržajem masnoća, što ga čini pogodnim kako za zdrave, tako i za osobe sa različitim hroničnim bolestima

Plativoo
Priprema

Piletinu iseckati na kocke i skuvati. Papriku iseći takođe na kocke. Kukuruz skuvati i ocediti, pa sjediniti sa kuvanom piletinom i isečenom paprikom. Dodati ulje i začine, pa lagano promešati. Krastavac iseći na kolutove, pa poređati ukrug na dno tanjira. Preko njega staviti salatu i sve preliti jogurtom. Služiti sa integralnim hlebom. Dekorisati po želji.

Doprinos kukuruza zdravlju nije samo u obilju vlakana koji pomažu boljoj probavi i sniženju holesterola, već i u značajnim količinama folne kiseline, vitamina B grupe i magnezijuma. Preporučuje se i ženama koje name-ravaju da zatrudne i trudnicama, zato što pravilan unos folne kiseline pozitivno utiče na razvoj nervnog sistema novorođenčeta.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 400 g

Energetska vrednost porcije - 420 kcal

Natrijum - 880 mg

Masti - 8 g

Masti (%) - 17 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 60 mg

Belančevine - 36 g

Belančevine (%) - 31 %

Ugljeni hidrati - 58 g

Ugljeni hidrati (%) - 52 %

Vlakna - 10 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 200 g

Energetska vrednost porcije - 210 kcal

Natrijum - 440 mg

Masti - 4 g

Masti (%) - 8.5 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 30 mg

Belančevine - 18 g

Belančevine (%) - 15.5 %

Ugljeni hidrati - 29 g

Ugljeni hidrati (%) - 26 %

Vlakna - 5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 400 g pilećeg belog mesa
    • 400 g kukuruza šećerca
    • 150 g crvene paprika
    • 300 g krastavca
    • so
    • bosiljak
    • 200 ml jogurta od obranog mleka
    • 300 g integralnog hleba