: Pasulj ostaviti preko noći u hladnoj vodi. Sutradan ga skuvati (prvu vodu baciti), a potom ocediti, te sačuvati vodu od kuvanja. Crni luk propržiti na ulju i dodati pasulj. Filovati listove kupusa pasuljem i uviti sarme. Na dno vatrostalne činije staviti malo sitno seckanog kupusa, pa poređati sarme. Sarme preliti vodom u kojoj se pasulj kuvao i peći ih u rerni na 200 °C, sve dok tečnost ne ispari. Pred kraj kuvanja napraviti zapršku od brašna, ulja, belog luka i mlevene crvene začinske paprikei preliti sarme. Ostaviti da se još malo peče. Sarme sa pasuljem poslužiti uz krišku raženog hleba.
Suvi pasulj se može kupiti u rinfuzi ili već pakovan u plastičnu ambalažu određene težine. Pri tome pripazite da su zrna pasulja cela, da na zrnima nema znakova vlage (plesni) ili oštećenja od žižaka. Čuvajte ga u zatvorenoj posudi na hladnom, suvom i tamnom mestu do 12 meseci. Višak skuvanog pasulja možete čuvati u frižideru do tri dana u dobro zaklopljenoj posudi s poklopcem.
Porcija za odraslu osobu - 690 g
Energetska vrednost porcije - 570 kcal
Natrijum - 1100 mg
Masti - 13 g
Masti (%) - 21 %
Zasićene masti - 2 g
Holesterol - 0 mg
Belančevine - 22 g
Belančevine (%) - 16 %
Ugljeni hidrati - 90 g
Ugljeni hidrati (%) - 63 %
Vlakna - 24 g
Porcija za odraslu osobu - 345 g
Energetska vrednost porcije - 285 kcal
Natrijum - 550 mg
Masti - 6.5 g
Masti (%) - 10.5 %
Zasićene masti - 1 g
Holesterol - 0 mg
Belančevine - 11 g
Belančevine (%) - 8 %
Ugljeni hidrati - 45 g
Ugljeni hidrati (%) - 31.5 %
Vlakna - 12 g