Toggle Navigation

 

Ražnjići od jagnjetine i povrća

Limun možete čuvati do dve nedelje u frižideru spakovanog u plastične vreće. Limun je po svom sastavu gorak i kiseo tako da se ne konzumira svež već se cedi u sokove.

Plativoo
Priprema

Napraviti marinadu od maslinovog ulja, limunovog soka, rendane kore limuna, naseckanog belog luka i žalfije.

Jagnjetinu iseći na kocke iste veličine, posoliti, pobiberiti i staviti ih da se mariniraju u pripremljenu marinadu.

Povrće iseći na komade slične veličine kao meso.

Ređati na štapiće ili žice naizmenično meso i povrće i ispeći ražnjiće u zagrejanom gril tiganju.

U drugom tiganju propržiti naseckane orahe, dodati puter, iseckane smokve i pirinač. Sve lepo začiniti, nacediti sok od limuna i promešati.

Servirati ražnjiće uz prilog od riže.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 480 g

Energetska vrednost porcije - 680 kcal

Belančevine - 39 g

Belančevine (%) - 22 %

Masti - 39 g

Masti (%) - 50 %

Zasićene masti - 8 g

Holesterol - 108 mg

Ugljeni hidrati - 50 g

Ugljeni hidrati (%) - 28 %

Natrijum - 293 mg

Vlakna - 11 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 240 g

Energetska vrednost porcije - 340 kcal

Belančevine - 19.5 g

Belančevine (%) - 11 %

Masti - 19.5 g

Masti (%) - 25 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 54 mg

Ugljeni hidrati - 25 g

Ugljeni hidrati (%) - 14 %

Natrijum - 146.5 mg

Vlakna - 5.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

60 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Ostali sastojci:
    • 600 g jagnjećih kotleta
    • 200 g crnog luka
    • 200 g tikvica
    • 200 g patlidžana
    • so,
    • biber
  • Marinada:
    • 3 kašike maslinovog ulja
    • 2 limuna
    • 1 čen belog luka
    • sveža žalfija
  • Prilog:
    • 20 g putera
    • 100 g oraha
    • 120 g suvih smokava
    • 200 g barenog crvenog pirinča