Toggle Navigation

 

Punjeni medaljoni u sosu od povrća

Svinjski file je najkvalitetniji deo svinjskog mesa koji karakteriše veoma mali sadržaj masnoće. Zbog izvanrednog kvaliteta pripada mesu van kategorije. Od filea se spremaju brojni specijaliteti.

Plativoo
Priprema

File iseći i rastanjiti tučkom za meso. Na meso staviti listić šunke, pečurku i kocku trapista. Krajeve mesa saviti i formirati punjeni medaljon. Punjene medaljone peći na delu zagrejanog ulja, na laganoj vatri. Na preostalom ulju, kratko propržiti sitno isečen crni luk, preostale pečurke i papriku isečenu na kockice. Dinstati 7-8 minuta, preliti sokom od paradajza, začiniti i ostaviti sos da se kuva 5-6 minuta. Na tanjir servirati kuvani pirinač i medaljone i preliti sosom. Dekorisati i poslužiti uz integralni hleb.

Paradajz sadrži likopen, jedan od najsnažnijih antioksidanata, čije dejstvo naročito u kuvanom paradajzu pomaže u sprečavanju raka prostate. Lekoviti su zapravo plodovi koji su bogati vitaminom C, karotinom, vitaminom B1, a ima i vitamina E. 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 500 g

Energetska vrednost porcije - 760 kcal

Natrijum - 1400 mg

Masti - 23 g

Masti (%) - 27 %

Zasićene masti - 10 g

Holesterol - 100 mg

Belančevine - 50 g

Belančevine (%) - 27 %

Ugljeni hidrati - 90 g

Ugljeni hidrati (%) - 46 %

Vlakna - 12 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 250 g

Energetska vrednost porcije - 380 kcal

Natrijum - 700 mg

Masti - 11.5 g

Masti (%) - 13.5 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 50 mg

Belančevine - 25 g

Belančevine (%) - 13.5 %

Ugljeni hidrati - 45 g

Ugljeni hidrati (%) - 23 %

Vlakna - 6 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

20 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 600 g svinjskog filea
    • 50 g praške šunke
    • 50 g trapista
    • 200 g pečuraka
    • 150 g crnog luka
    • 150 g paprika
    • 150 g paradajza
    • 300 ml soka od paradajza
    • 2 kašike ulja
    • so
    • biber
    • peršun
    • 300 g kuvanog pirinča
    • 200 g integralnog hleba