File iseći i rastanjiti tučkom za meso. Na meso staviti listić šunke, pečurku i kocku trapista. Krajeve mesa saviti i formirati punjeni medaljon. Punjene medaljone peći na delu zagrejanog ulja, na laganoj vatri. Na preostalom ulju, kratko propržiti sitno isečen crni luk, preostale pečurke i papriku isečenu na kockice. Dinstati 7-8 minuta, preliti sokom od paradajza, začiniti i ostaviti sos da se kuva 5-6 minuta. Na tanjir servirati kuvani pirinač i medaljone i preliti sosom. Dekorisati i poslužiti uz integralni hleb.
Paradajz sadrži likopen, jedan od najsnažnijih antioksidanata, čije dejstvo naročito u kuvanom paradajzu pomaže u sprečavanju raka prostate. Lekoviti su zapravo plodovi koji su bogati vitaminom C, karotinom, vitaminom B1, a ima i vitamina E.
Porcija za odraslu osobu - 500 g
Energetska vrednost porcije - 760 kcal
Natrijum - 1400 mg
Masti - 23 g
Masti (%) - 27 %
Zasićene masti - 10 g
Holesterol - 100 mg
Belančevine - 50 g
Belančevine (%) - 27 %
Ugljeni hidrati - 90 g
Ugljeni hidrati (%) - 46 %
Vlakna - 12 g
Porcija za odraslu osobu - 250 g
Energetska vrednost porcije - 380 kcal
Natrijum - 700 mg
Masti - 11.5 g
Masti (%) - 13.5 %
Zasićene masti - 5 g
Holesterol - 50 mg
Belančevine - 25 g
Belančevine (%) - 13.5 %
Ugljeni hidrati - 45 g
Ugljeni hidrati (%) - 23 %
Vlakna - 6 g