Toggle Navigation

 

Prokelj u bundevi

Nutricionisti preporučuju da se poveća upotreba voća i povrća u ishrani, naročito povrće iz grupe krucifera kao što su kelj, prokelj, brokoli, kupus i karfiol.

Plativoo
Priprema

Pileće belo meso iseći na kockice iste veličine i nanizati na žicu za ražnjice.

U činiju staviti maslinovo ulje, so, biber i turmariku, promešati, u marinadu dodati ražnjiće i ostaviti da odstoje pola sata.

Bundevu preliti pavlakom za kuvanje, izgnječiti viljuškom i napraviti pire.

Prokelj sotirati na puteru, dodati pire od bundeve i kuvati par minuta.

Ražnjiće izvaditi iz marinade i ispeći.

Servirati prokelj sa pireom od bundeve i ražnjiće od piletine i poslužiti toplo.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 400 g

Energetska vrednost porcije - 500 kcal

Belančevine - 39 g

Belančevine (%) - 31 %

Masti - 29 g

Masti (%) - 52 %

Zasićene masti - 11 g

Holesterol - 99 mg

Ugljeni hidrati - 21 g

Ugljeni hidrati (%) - 17 %

Natrijum - 334 mg

Vlakna - 4 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 200 g

Energetska vrednost porcije - 250 kcal

Belančevine - 19.5 g

Belančevine (%) - 15.5 %

Masti - 14.5 g

Masti (%) - 26 %

Zasićene masti - 5.5 g

Holesterol - 49.5 mg

Ugljeni hidrati - 10.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 8.5 %

Natrijum - 167 mg

Vlakna - 2 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

45 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 600 g pilećeg belog mesa
    • so,
    • biber
    • turmarika (kari)
    • 5 kašika maslinovog ulja
    • 400 g barenog prokelja
    • 300 g barene bundeve
    • 20 g putera
    • 250 ml pavlake za kuvanje