U šerpu staviti pasulj i butkicu da se kuva sa isečenim crnim lukom. Kuvanu butkicu izvaditi, odvojiti od kostiju usitniti i vratiti u pasulj. Dodati naseckanu ljutu papričicu. Zagrejati ulje, dodati brašno, umešati, a zatim dodati mlevenu crvenu papriku i zapržiti pasulj. Dodati iseckan beli luk. Pripremljen pasulj sipati u zemljane vatrostalne posude i zapeći 15 minuta u zagrejanoj rerni na 200*C. Pasulj poslužiti uz raženi hleb.
Suvi pasulj i ostale suve mahunarke se moraju pripremiti pre upotrebe. Znatno će brže omekšati prilikom kuvanja ukoliko se prethodno potope preko noći, pa se sutradan ocede i nalije sveža voda. Mahunarke treba soliti tek pošto se skuvaju.
Porcija za odraslu osobu - 400 g
Energetska vrednost porcije - 530 kcal
Natrijum - 415 mg
Masti - 15 g
Masti (%) - 26 %
Zasićene masti - 4 g
Holesterol - 37 mg
Belančevine - 28 g
Belančevine (%) - 21 %
Ugljeni hidrati - 71 g
Ugljeni hidrati (%) - 53 %
Vlakna - 15 g
Porcija za odraslu osobu - 200 g
Energetska vrednost porcije - 265 kcal
Natrijum - 207.5 mg
Masti - 7.5 g
Masti (%) - 13 %
Zasićene masti - 2 g
Holesterol - 18.5 mg
Belančevine - 14 g
Belančevine (%) - 10.5 %
Ugljeni hidrati - 35.5 g
Ugljeni hidrati (%) - 26.5 %
Vlakna - 7.5 g