Suve šljive oprati i potopiti u malo mlake vode, pola sata pre pripremanja jela. Na blago zagrejanom ulju propržiti pileće belo meso isečeno na trake. Kada meso porumeni sa svih strana, dodati krupno isečene pečurke. Dinstati par minuta, začiniti, pa dodati suve šljive isečene na sitne komade, promešati i preliti biljnom pavlakom. Kuvati 3-4 minuta i začiniti peršunom. Gotovo jelo servirati sa kuvanim graškom i poslužiti uz crni hleb.
Kada kupujete suve šljive, obratite pažnju na njihov kvalitet. Treba da budu mesnate, sjajne, relativno meke i bez tragova plesni. Ukoliko kupujete industrijski zapakovane suve šljive, najbolje je da birate one koje su u providnom, dobro zavarenom pakovanju, koje će očuvati sočnost plodova, a vama omogućiti uvid u njihov kvalitet.
Porcija za odraslu osobu - 495 g
Energetska vrednost porcije - 670 kcal
Natrijum - 1000 mg
Masti - 17 g
Masti (%) - 23 %
Zasićene masti - 6 g
Holesterol - 75 mg
Belančevine - 52 g
Belančevine (%) - 31 %
Ugljeni hidrati - 75 g
Ugljeni hidrati (%) - 46 %
Vlakna - 21 g
Porcija za odraslu osobu - 247.5 g
Energetska vrednost porcije - 335 kcal
Natrijum - 500 mg
Masti - 8.5 g
Masti (%) - 11.5 %
Zasićene masti - 3 g
Holesterol - 37.5 mg
Belančevine - 26 g
Belančevine (%) - 15.5 %
Ugljeni hidrati - 37.5 g
Ugljeni hidrati (%) - 23 %
Vlakna - 10.5 g