Toggle Navigation

 

Piletina sa medom i žalfijom

Žalfija kao začinska trava se u kulinarstvu primenjuje od 16.veka. Listovi su gorki, teškog, oporog ukusa, koji pri kuvanju prožimaju čitavo jelo. Preporučuje se kao začin koji jelo čini svarljivijim, npr. uz jako meso i masnu ribu, kao što su svinjsko meso, teletina, divljač, uz džigericu, dodatak telećim šniclama sa šunkom, pačetinu, guščetinu.....

Plativoo
Priprema

Naseckati beli luk i umešati ga sa medom i naseckanom žalfijom.

Piletinu iseckati na kockice i preliti pripremljenim prelivom. Promešati pa ostaviti da odstoji 15-ak minuta.

U tepsiju staviti piletinu i luk isečen na kriške. Prekriti folijom i peći u rerni zagrejanoj na 220*C, 20 minuta,.

Šargarepu iseći na kockice i kratko sa graškom skuvati u kipućoj vodi. Zatim procediti povrće i kratko sotirati na puteru.

Servirati povrće uz piletinu i dekorisati žalfijom.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 435 g

Energetska vrednost porcije - 420 kcal

Belančevine - 52 g

Belančevine (%) - 55 %

Masti - 7 g

Masti (%) - 18 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 128 mg

Ugljeni hidrati - 26 g

Ugljeni hidrati (%) - 27 %

Natrijum - 337 mg

Vlakna - 6 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 217.5 g

Energetska vrednost porcije - 210 kcal

Belančevine - 26 g

Belančevine (%) - 27.5 %

Masti - 3.5 g

Masti (%) - 9 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 64 mg

Ugljeni hidrati - 13 g

Ugljeni hidrati (%) - 13.5 %

Natrijum - 168.5 mg

Vlakna - 3 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

55 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 800 g pilećeg belog mesa
    • 250 g crvenog luka
    • 300 g šargarepe
    • 300 g graška
    • 60 g meda
    • 2 čena belog luka
    • 20 g putera
    • sveža žalfija
    • so,
    • biber