Toggle Navigation

 

Piletina sa kus kusom u šafranu

Karakterističan sastojak ovog jela je šafran, narandžastocrveni začin koji se koristi u mediteranskoj i azijskim kuhinjama dajući jelima karakterističnu boju. Španska paelja, provansalski bujabes i milanski rižoto moraju se začiniti i obojiti šafranom

Plativoo
Priprema

Piletinu posoliti, pobiberiti, posuti ruzmarinom, preliti sa malo maslinovog ulja i ostaviti da odstoji 20-ak minuta.

Na preostalom ulju izdinstati iseckano povrće: crveni luk, papriku, celer i šampinjone. U povrće dodati klipiće kukuruza, preliti usitnjenim paradajz pelatom, posoliti, pobiberiti i kuvati dok tečnost ne ispari.

Piletinu ispeći u zagrejanom tiganju.

U zagrejan bujon dodati puter, rastopiti, dodati kus kus i kuvati dok ne upije tečnost. Kus kus začiniti šafranom i promešati.

Servirati piletinu sa kus kusom i prilogom od povrća.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 490 g

Energetska vrednost porcije - 495 kcal

Natrijum - 440 mg

Masti - 23 g

Masti (%) - 44 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 96 mg

Belančevine - 39 g

Belančevine (%) - 37 %

Ugljeni hidrati - 28 g

Ugljeni hidrati (%) - 23 %

Vlakna - 4 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 245 g

Energetska vrednost porcije - 247.5 kcal

Natrijum - 220 mg

Masti - 11.5 g

Masti (%) - 22 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 48 mg

Belančevine - 19.5 g

Belančevine (%) - 18.5 %

Ugljeni hidrati - 14 g

Ugljeni hidrati (%) - 11.5 %

Vlakna - 2 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

50 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 600 g pilećeg belog mesa
    • ruzmarin
    • so
    • biber
    • 5 kašika ulja
    • 200 g crvenog luka
    • 200 g paprike
    • 80 g celera
    • 100 g šampinjona
    • 150 g paradajz pelata
    • 120 g klipića kukuruza
    • 200 g kus kusa
    • 200 ml bujona
    • 15 g putera
    • šafran