Toggle Navigation

 

Piletina kuvana u ulju sa prilogom od crvenog luka

Crveni luk se ubraja među najstarije lekovite biljke. Poznat je kao prirodni antibiotik i antipiretik. Osnovu biološke vrednosti čine minerali i vitamini. Prilikom ispitivanja ekstrakata 10 vrsta oguljenog, svežeg crvenog luka, pokazalo se da one vrste koje imaju najjači ukus imaju i najjaču ukupnu antioksidativnu aktivnost.

Plativoo
Priprema

Ulje sipati u šerpu, dodati kari, ruzmarin i piletinu i kuvati na laganoj vatri (do 40*C) dok meso ne omekša. Bundevu i crveni luk iseći na kocke, staviti u tepsiju, preliti medom i manjom količinom maslinovog ulja, prekriti alu folijom i peći u rerni zagrejanoj na 200*C 20 minuta. Skloniti foliju i zapeći povrće još 5 minuta. Piletinu izvaditi iz ulja u kome se kuvala, iseći na manje komade i servirati uz zapečeni crveni luk i bundevu.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 390 g

Energetska vrednost porcije - 510 kcal

Natrijum - 507 mg

Masti - 27 g

Masti (%) - 50 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 87 mg

Belančevine - 37 g

Belančevine (%) - 30 %

Ugljeni hidrati - 25 g

Ugljeni hidrati (%) - 20 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 195 g

Energetska vrednost porcije - 255 kcal

Natrijum - 253.5 mg

Masti - 13.5 g

Masti (%) - 25 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 43.5 mg

Belančevine - 18.5 g

Belančevine (%) - 15 %

Ugljeni hidrati - 12.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 10 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

35 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 600 g pilećeg belog mesa
    • 600 g bundeve u komadu
    • 60 g meda
    • 250 ml maslinovog ulja
    • 200 g crvenog luka
    • kari
    • ruzmarin
    • so
    • biber