Toggle Navigation

 

Piletina Jerevan

„Hmeli Suneli“ je gruzijska tradicionalna mešavina začina vrlo popularna u kavkaskom regionu. Najvažniji sastojci su korijander, mirođija, bosiljak, lovorov list, majoran, peršun, šafran, crni biber, celer, timijan, menta.

Plativoo
Priprema

Pileće meso istanjiti tučkom za meso, posoliti, pobiberiti i posuti začinom hmeli suneli. Staviti list trapista, urolati i peći na zagrejanom ulju. Na puteru propržiti suvo grožđe (pre pripreme ga potopiti u malo vode i ostaviti da nabubri a zatim ga procediti), dodati bareni pirinač, začiniti i promešati. Servirati pileće rolnice uz prilog od pirinča sa grožđicama, ukrasiti po želji i poslužiti toplo.
Sadržaj belančevina u ovom obroku je iznad preporučenih vrednosti, jer i pileće meso i sir spadaju u namirnice koje su dobar izvor belančevina. Osobe sa oslabljenom funkcijom bubrega treba da prilagode veličinu porcije u skladu sa preporukama dobijenim od strane lekara.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 320 g

Energetska vrednost porcije - 575 kcal

Natrijum - 460 mg

Masti - 18 g

Masti (%) - 29 %

Zasićene masti - 6 g

Holesterol - 114 mg

Belančevine - 44 g

Belančevine (%) - 31 %

Ugljeni hidrati - 56 g

Ugljeni hidrati (%) - 40 %

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 160 g

Energetska vrednost porcije - 287.5 kcal

Natrijum - 230 mg

Masti - 9 g

Masti (%) - 14.5 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 57 mg

Belančevine - 22 g

Belančevine (%) - 15.5 %

Ugljeni hidrati - 28 g

Ugljeni hidrati (%) - 20 %

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 600 g pilećeg belog mesa
    • 80 g sira trapista
    • 2 kašike ulja
    • so
    • biber
    • zacin hmeli suneli\n
    • 150 g suvog grožđa
    • 400 g barenog pirinča
    • 15 g putera