U podmazanu vatrostalnu posudu staviti isečen krompir i masline. Preko staviti isečeno pile, a zatim preliti belim vinom, dresingom od ulja, belog luka , šafrana i ruzmarina (začinskih trava). Peći 40-ak minuta u zagrejanoj rerni na 200*C. Pile u začinima servirati na tanjir uz krompir i masline i poslužiti uz raženi hleb.
Masline, osim mononezasićenih masnih kiselina i vitamina E, sadrže i brojne druge fitonutrijente, kao što su polifenoli i flavonoidi, koji imaju antiupalni efekat. Naime, delovanjem ovih materija smanjuju se simptomi astme, osteoartritisa i reume, oboljenja u čijem nastanku značajnu ulogu imaju slobodni radikali.
Porcija za odraslu osobu - 380 g
Energetska vrednost porcije - 650 kcal
Natrijum - 1070 mg
Masti - 32 g
Masti (%) - 45 %
Zasićene masti - 8 g
Holesterol - 157 mg
Belančevine - 49 g
Belančevine (%) - 30 %
Ugljeni hidrati - 39 g
Ugljeni hidrati (%) - 25 %
Vlakna - 6 g
Porcija za odraslu osobu - 190 g
Energetska vrednost porcije - 325 kcal
Natrijum - 535 mg
Masti - 16 g
Masti (%) - 22.5 %
Zasićene masti - 4 g
Holesterol - 78.5 mg
Belančevine - 24.5 g
Belančevine (%) - 15 %
Ugljeni hidrati - 19.5 g
Ugljeni hidrati (%) - 12.5 %
Vlakna - 3 g