Toggle Navigation

 

Pile u začinima

Ruzmarin je jedan od osnovnih začina mediteranske kuhinje. Njime se začinjava meso, posebno piletina, ovčetina, svinjetina i divljač. Preporučuje se i za ribe pečene u rerni ili ispod sača. Stavlja se na kuvan ili pečen krompir. Grančice ruzmarina se koriste prilikom pripremanja jela na žaru: drže se u posudi sa uljem i njima se ulje nanosi na ribu ili meso.

Plativoo
Priprema

U podmazanu vatrostalnu posudu staviti isečen krompir i masline. Preko staviti isečeno pile, a zatim preliti belim vinom, dresingom od ulja, belog luka , šafrana i ruzmarina (začinskih trava). Peći 40-ak minuta u zagrejanoj rerni na 200*C. Pile u začinima servirati na tanjir uz krompir i masline i poslužiti uz raženi hleb.
Masline, osim mononezasićenih masnih kiselina i vitamina E, sadrže i brojne druge fitonutrijente, kao što su polifenoli i flavonoidi, koji imaju antiupalni efekat. Naime, delovanjem ovih materija smanjuju se simptomi astme, osteoartritisa i reume, oboljenja u čijem nastanku značajnu ulogu imaju slobodni radikali.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 380 g

Energetska vrednost porcije - 650 kcal

Natrijum - 1070 mg

Masti - 32 g

Masti (%) - 45 %

Zasićene masti - 8 g

Holesterol - 157 mg

Belančevine - 49 g

Belančevine (%) - 30 %

Ugljeni hidrati - 39 g

Ugljeni hidrati (%) - 25 %

Vlakna - 6 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 190 g

Energetska vrednost porcije - 325 kcal

Natrijum - 535 mg

Masti - 16 g

Masti (%) - 22.5 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 78.5 mg

Belančevine - 24.5 g

Belančevine (%) - 15 %

Ugljeni hidrati - 19.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 12.5 %

Vlakna - 3 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 1 celo pile
    • 150 g crnih maslina
    • 600 g krompira
    • šafran
    • ruzmarin
    • 3 kašike maslinovog ulja
    • 3 cena belog luka
    • 100 ml belog vina
    • so
    • biber
    • 300 g raženog hleba