Očistiti šargarepu, celer i luk, a limun iseći na kolutove. U 0,5 l belog vina i 0,25 l vode skuvati šargarepu, crni luk, pola veze peršunovog lista I celer, te posoliti i pobiberiti. Pred kraj kuvanja dodati limun. Ostaviti čorbu da se ohladi. Pastrmke napuniti barenom šargarepom, uvezati koncem i preliti ohlađenom
čorbom, pa staviti da se kuva. Kad jelo proključa, smanjiti vatru i kuvati još 30 minuta. Skinuti konac, staviti pastrmku na oval, posuti je seckanim peršunovim listom, te poslužiti sa barenim krompirom i crnim hlebom.
Meso pastrmke ima malu energetsku vrednost i nizak sadržaj ukupnih i zasićenih masti, sa visokim sadržajem vitamina A i B, kalcijuma, selena i izuzetno značajnih omega – 3 masnih kiselina. Veoma se brzo i lako priprema.
Porcija za odraslu osobu - 755 g
Energetska vrednost porcije - 630 kcal
Natrijum - 690 mg
Masti - 15 g
Masti (%) - 21 %
Zasićene masti - 4 g
Holesterol - 115 mg
Belančevine - 60 g
Belančevine (%) - 30 %
Ugljeni hidrati - 60 g
Ugljeni hidrati (%) - 49 %
Vlakna - 12 g
Porcija za odraslu osobu - 377.5 g
Energetska vrednost porcije - 315 kcal
Natrijum - 345 mg
Masti - 7.5 g
Masti (%) - 10.5 %
Zasićene masti - 2 g
Holesterol - 57.5 mg
Belančevine - 30 g
Belančevine (%) - 15 %
Ugljeni hidrati - 30 g
Ugljeni hidrati (%) - 24.5 %
Vlakna - 6 g