Toggle Navigation

 

Pastrmka na ohridski način

Najbolji način kulinarske pripreme ribe je kuvanje na pari ili u tečnosti. Meso ribe se veoma brzo i lako kuva, pa treba voditi računa da se meso ne raskuva. U vodu obavezno treba dodati dovoljnu količinu sirćeta, belog vina ili limunovog soka.

Plativoo
Priprema

Očistiti šargarepu, celer i luk, a limun iseći na kolutove. U 0,5 l belog vina i 0,25 l vode skuvati šargarepu, crni luk, pola veze peršunovog lista I celer, te posoliti i pobiberiti. Pred kraj kuvanja dodati limun. Ostaviti čorbu da se ohladi. Pastrmke napuniti barenom šargarepom, uvezati koncem i preliti ohlađenom
čorbom, pa staviti da se kuva. Kad jelo proključa, smanjiti vatru i kuvati još 30 minuta. Skinuti konac, staviti pastrmku na oval, posuti je seckanim peršunovim listom, te poslužiti sa barenim krompirom i crnim hlebom.
Meso pastrmke ima malu energetsku vrednost i nizak sadržaj ukupnih i zasićenih masti, sa visokim sadržajem vitamina A i B, kalcijuma, selena i izuzetno značajnih omega – 3 masnih kiselina. Veoma se brzo i lako priprema.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 755 g

Energetska vrednost porcije - 630 kcal

Natrijum - 690 mg

Masti - 15 g

Masti (%) - 21 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 115 mg

Belančevine - 60 g

Belančevine (%) - 30 %

Ugljeni hidrati - 60 g

Ugljeni hidrati (%) - 49 %

Vlakna - 12 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 377.5 g

Energetska vrednost porcije - 315 kcal

Natrijum - 345 mg

Masti - 7.5 g

Masti (%) - 10.5 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 57.5 mg

Belančevine - 30 g

Belančevine (%) - 15 %

Ugljeni hidrati - 30 g

Ugljeni hidrati (%) - 24.5 %

Vlakna - 6 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 800 g pastrmke (4 pastrmke)
    • 500 ml belog vina
    • 250 ml vode
    • 400 g šargarepe
    • 300 g crnog luka
    • 200 g celera
    • so
    • biber
    • 1 limun
    • 400 g barenog krompira
    • 200 g crnog hleba