Na zagrejanom maslinovom ulju propržiti iseckan crni luk. Dodati sušeni paradajz, isečenu dimljenu pastrmku, preliti biljnom pavlakom, pobiberiti i posuti sa malo peršunovog lista. Pastrmku dinstati oko 10 minuta na laganoj vatri, a zatim dodati obaren pirinač i promešati. Servirati pastrmku u pirinču i poslužiti toplo.
Kako jedna porcija sadrži 2540 mg natrijuma što je više od preporučenih 2400 mg natrijuma dnevno za zdrave osobe, te imajući u vidu da se natrijum nalazi praktično u svim namirnicama koje koristimo u svakodnevnoj ishrani, jasno je da će ukupni dnevni unos značajno premaštiti preporučene vrednosti. Osobe sa povišenim vrednostima krvnog pritiska trebalo bi da izbegavaju obroke ovakvih nutritivnih karakteristika.
Porcija za odraslu osobu - 315 g
Energetska vrednost porcije - 520 kcal
Natrijum - 2540 mg
Masti - 20 g
Masti (%) - 34 %
Zasićene masti - 7 g
Holesterol - 50 mg
Belančevine - 35 g
Belančevine (%) - 27 %
Ugljeni hidrati - 50 g
Ugljeni hidrati (%) - 39 %
Vlakna - 3 g
Porcija za odraslu osobu - 157.5 g
Energetska vrednost porcije - 260 kcal
Natrijum - 1270 mg
Masti - 10 g
Masti (%) - 17 %
Zasićene masti - 3.5 g
Holesterol - 25 mg
Belančevine - 17.5 g
Belančevine (%) - 13.5 %
Ugljeni hidrati - 25 g
Ugljeni hidrati (%) - 19.5 %
Vlakna - 1.5 g