Toggle Navigation

 

Medaljoni sa spanaćem

Spanać sadrži oksalnu kiselinu čiji sitni kristali mogu da naprave problem bubrežnim bolesnicima te se preporučuje da ga izbegavaju. Delovanje oksalne kiseline se može ublažiti ukoliko se spanać priprema sa mlekom ili pavlakom jer oksalna kiselina veže kalcijum iz mleka stvarajući nerastvorljivi kalcijum oksalat koji se izlučuje iz organizma.

Plativoo
Priprema

Svinjski file iseći na medaljone i ispeći na delu maslinovog ulja. Na drugoj polovini ulja propržiti šampinjone isečene na listiće, dodati iseckan praziluk, beli luk i prethodno obaren i iseckan spanać. Sipati limunov sok, dodati biber, so, muskatni oraščić, brašno, promešati i preliti bujonom. Kuvati 5 minuta dok se ne zgusne. Medaljone servirati na tanjir uz ranije obarenu testeninu i preliti varivom od spanaća i šampinjona.
Spanać je lako probavljiva namirnica niske energetske vrednosti koja sadrži obilje vitamina, minerala, dijetnih vlakana, hlorofila i vode. Pogodan je za ishranu gojaznih osoba koje se nalaze na redukcionoj dijeti, kao i za ishranu osoba koje moraju da vode računa o unosu masnoća.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 500 g

Energetska vrednost porcije - 420 kcal

Natrijum - 480 mg

Masti - 18 g

Masti (%) - 38 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 81 mg

Belančevine - 38 g

Belančevine (%) - 35 %

Ugljeni hidrati - 29 g

Ugljeni hidrati (%) - 27 %

Vlakna - 9 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 250 g

Energetska vrednost porcije - 210 kcal

Natrijum - 240 mg

Masti - 9 g

Masti (%) - 19 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 40.5 mg

Belančevine - 19 g

Belančevine (%) - 17.5 %

Ugljeni hidrati - 14.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 13.5 %

Vlakna - 4.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

30 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g svinjskog filea
    • 3 kašike maslinovog ulja
    • 150 g šampinjona
    • 200 g barenog spanaća
    • 100 g praziluka
    • 1 cen belog luka
    • 300 g barene testenine
    • limun
    • biber
    • so
    • muskatni oraščić
    • 1 kašika brašna
    • 150 ml bujona