Toggle Navigation

 

Marinirana pohovana piletina na prokelju

Na ovakav način pohovano meso ne peče se na velikoj količini masnoće koju hlebne mrvice upiju, već se peče na suvom vazduhu na minimalnoj količini masnoće, što je zdravstveno prihvatljivije, a jednako ukusno.

Plativoo
Priprema

Piletinu iseći na šnicle. Od limunovog soka, ulja, soli, meda i mirođije napraviti marinadu i potopiti piletinu. Mariniranu piletinu panirati prvo u brašno, zatim u razmućena jaja i na kraju u mešavinu prezli i susama. Panirane komade mesa poređati u vatrostalnu posudu, premazanu uljem i peći u rerni 30 minuta na 220*C. proklek staviti u šerpu sa vodom i kuvati oko 10-ak minuta dok ne provri. Servirati mariniranu pohovanu piletinu uz prilog od barenog prokelja i poslužiti sa crnim hlebom.
Prokelj je perfektna minijaturna kopija kupusa, što ne čudi, jer su bliski ”rođaci” i pripadaju istoj Brassica familiji. Prokelj se danas može nabaviti tokom čitave godine, ali je ipak najbolji od jeseni do proleća.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 380 g

Energetska vrednost porcije - 620 kcal

Natrijum - 830 mg

Masti - 20 g

Masti (%) - 28 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 180 mg

Belančevine - 49 g

Belančevine (%) - 31 %

Ugljeni hidrati - 62 g

Ugljeni hidrati (%) - 40 %

Vlakna - 12 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 190 g

Energetska vrednost porcije - 310 kcal

Natrijum - 415 mg

Masti - 10 g

Masti (%) - 14 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 90 mg

Belančevine - 24.5 g

Belančevine (%) - 15.5 %

Ugljeni hidrati - 31 g

Ugljeni hidrati (%) - 20 %

Vlakna - 6 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

45 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g pilećeg belog mesa
    • 2 jaja
    • 25 g brašna
    • 25 g prezli
    • 50 g susama
    • so
    • biber
    • sok od jednog limuna
    • 2 kašike ulja
    • mirodija
    • 30 g meda
    • 500 g prokelja
    • 300 g crnog hleba
Ključne reči:
piletina prokelj susam limun med