Toggle Navigation

 

Ljuta piletina na kajmaku

Kajmak (ili skorup) se pravi od kravljeg, ovčijeg ili mešanog mleka. Dobija se tako što se sa prokuvanog i ohlađenog mleka skine površinski sloj ili kora. Kasnijom obradom, zrenjem i odležavanjem, dobija se karakterističan, tradicionalni planinski mlečni proizvod.

Plativoo
Priprema

Meso iseći začiniti i peći na zagrejanom ulju.

U blender staviti bareni krompir, naliti mlekom i dodati kukuruzno brašno, ispasirati i napraviti pire. Staviti pire u tiganj, pobiberiti i posoliti, dodati malo kajmaka i rastopiti.

Preostali kajmak rastopiti u šerpi.

Servirati piletinu sa krompirom, preliti rastopljenim kajmakom i posuti ljutom tucanom paprikom.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 300 g

Energetska vrednost porcije - 430 kcal

Belančevine - 27 g

Belančevine (%) - 28 %

Masti - 21 g

Masti (%) - 49 %

Zasićene masti - 12 g

Holesterol - 115 mg

Ugljeni hidrati - 21 g

Ugljeni hidrati (%) - 23 %

Natrijum - 209 mg

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 150 g

Energetska vrednost porcije - 215 kcal

Belančevine - 13.5 g

Belančevine (%) - 14 %

Masti - 10.5 g

Masti (%) - 24.5 %

Zasićene masti - 6 g

Holesterol - 57.5 mg

Ugljeni hidrati - 10.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 11.5 %

Natrijum - 104.5 mg

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

25 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 600 g pilećeg belog mesa
    • 2 kašike masti
    • 300 g barenog krompira
    • 3 kašike kukuruznog brašna
    • 200 ml mleka
    • dodatak jelima
    • biber
    • so,
    • 250 g kajmaka
    • ljuta tucana paprika