Toggle Navigation

 

Kari piletina sa povrćem

Vrednost začina se više ne meri kao nekada, u zlatu, ali je njihova vrednost velika u oblikovanju i formiranju ukusa i stava prema hrani. Sastavni su deo pravilne ishrane, jer pružaju mogućnost korigovanja ukusa hrane, bez dodavanja prekomerne masti ili soli.

Plativoo
Priprema

Na umereno zagrejanom ulju propržiti piletinu isečenu na rezance. U meso dodati isečeno povrće – tikvicu, praziluk, šaragrepu i celer. Dinstati nekoliko minuta, posoliti, začiniti peršunom, dodati kari i preliti biljnom pavlakom. Kuvati 2-3 minuta. Na tanjir servirati kuvani pirinač, pored sipati kari piletinu sa povrćem i dekorisati peršunom.
Kari (masala) je mešavina mlevenih začina različitog sastava i ukusa koji se dodaju prilikom pripreme mnogobrojnih jela od povrća ili jela od ribe ili mesa. Osnovni sastojci su začini korijander, kumin, kurkuma i biber. Kategorizuje se kao blag, ljut i veoma ljut, u zavisnosti od sastojaka i njihovih količinskih odnosa. Velika mana karija je brzo opadanje kvaliteta.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 415 g

Energetska vrednost porcije - 440 kcal

Natrijum - 750 mg

Masti - 14 g

Masti (%) - 29 %

Zasićene masti - 6 g

Holesterol - 75 mg

Belančevine - 34 g

Belančevine (%) - 31 %

Ugljeni hidrati - 43 g

Ugljeni hidrati (%) - 40 %

Vlakna - 4 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 207.5 g

Energetska vrednost porcije - 220 kcal

Natrijum - 375 mg

Masti - 7 g

Masti (%) - 14.5 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 37.5 mg

Belančevine - 17 g

Belančevine (%) - 15.5 %

Ugljeni hidrati - 21.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 20 %

Vlakna - 2 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g pilećeg belog mesa
    • 1 tikvica
    • 1 praziluk
    • 200 g šargarepe
    • 200 g celera
    • 400 g kuvanog pirinča
    • 2 kašike ulja
    • 200 ml biljne pavlake
    • kari
    • so
    • peršun