Toggle Navigation

 

Kajmak u boraniji

Boranija potiče iz Meksika. Za narode starih civilizacija Novog sveta ona je, pored kukuruza i tikvi, bila glavna hrana i najvažniji izvor proteina. U Evropu su je doneli Španci, gde se gaji od XVI veka, da bi se kasnije raširila po celom svetu, kao veoma hranljivo i korisno povrće.

Plativoo
Priprema

Na polovini zagrejanog ulja propržiti na kockice iseckan crni luk, a zatim dodati svinjsko meso isečeno na kocke. Propržiti, dodati naseckanu slaninu, beli luk, so, biber, mlevenu crvenu papriku i senf. Kratko prodinstati, a zatim dodati boraniju, naliti sa malo vode i kuvati. Na preostalom ulju upržiti brašno i zaprškom zgusnuti boraniju. Skinuti jelo sa vatre i dodati kajmak. Promešati i servirati uz ražani hleb.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 430 g

Energetska vrednost porcije - 640 kcal

Natrijum - 1860 mg

Masti - 29 g

Masti (%) - 37 %

Zasićene masti - 10 g

Holesterol - 82 mg

Belančevine - 35 g

Belančevine (%) - 22 %

Ugljeni hidrati - 66 g

Ugljeni hidrati (%) - 41 %

Vlakna - 12 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 215 g

Energetska vrednost porcije - 320 kcal

Natrijum - 930 mg

Masti - 14.5 g

Masti (%) - 18.5 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 41 mg

Belančevine - 17.5 g

Belančevine (%) - 11 %

Ugljeni hidrati - 33 g

Ugljeni hidrati (%) - 20.5 %

Vlakna - 6 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

50 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 400 g svinjskog buta
    • 50 g dimljene slanine
    • 100 g crnog luka
    • 2 cena belog luka
    • 700 g boranije
    • 2 kašike ulja
    • 30 g senfa
    • peršunov list
    • 3 kašike brašna
    • biber
    • so
    • 50 g kajmaka
    • 300 g ražanog hleba
Ključne reči:
kajmak boranija slanina beli luk senf