Toggle Navigation

 

Grašak sa krompirom i pilećim batacima

Grašak je izuzetno nutritivno vredna namirnica. U 100 g sveže namirnice ima oko 80 kcal, obilje vitamina, minerala i rastvorljivih dijetnih vlakana. Kao sveža mahunarka pojavljuje se u proleće, ali može da se jede tokom cele godine, kao konzerviran, zamrznut ili osušen grašak.  

Plativoo
Priprema

Na umereno zagrejanom ulju dinstati sitno sečeni crni luk. Kad porumeni dodati sitno isečeno meso bataka odvojenih od kožice i kostiju. Sve to dinstati 10-ak minuta, dodati grašak, začiniti i naliti vodom. Ostaviti da se dinsta 20-ak minuta. Dodati krompir isečen na sitne kockice. Nastaviti sa dinstanjem uz povremeno dodavanje vode. Pred kraj dodati sok od paradajza, začine i mirođiju. Ostaviti da kuva dok se krompir ne skuva. 

 

Pravi gurmanski obrok, dobro poznat u našoj nacionalnoj kuhinji. Meso prilikom pripreme obavezno osloboditi kožice. Rastvorljiva dijetna vlakna iz graška mogu da pomognu u snižavanju vrednosti šećera i masnoća u krvi.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 430 g

Energetska vrednost porcije - 550 kcal

Natrijum - 650 mg

Masti - 10 g

Masti (%) - 21 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 100 mg

Belančevine - 37 g

Belančevine (%) - 35 %

Ugljeni hidrati - 47 g

Ugljeni hidrati (%) - 44 %

Vlakna - 9 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 215 g

Energetska vrednost porcije - 275 kcal

Natrijum - 325 mg

Masti - 5 g

Masti (%) - 10.5 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 50 mg

Belančevine - 18.5 g

Belančevine (%) - 17.5 %

Ugljeni hidrati - 23.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 22 %

Vlakna - 4.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 800 g graška
    • 1 manja crnog luka
    • 500 g pilećih bataka bez kostiju
    • 200 g krompira
    • 1 kašika ulja
    • so
    • biber
    • 20 g dodatka za jelo
    • 500 ml vode
    • 1 kašicica suve mirođije
    • 100 ml soka od paradajza
    • prilog:
    • 200 g crnog hleba