Toggle Navigation

 

Fileti škarpine u sosu od gambora

Škarpina je dobar izvor vitamina A, B6 i B12, selena, kalijuma, prepuna je kvalitetnih belančevina, a sadrži i omega-3 masne kiseline, skoro 1 gram na 100 grama ribe.

Plativoo
Priprema

Škarpine isfiletirati, posoliti i ispeći na delu zagrejanog maslinovog ulja.

Na preostalo ulje staviti gambore, dodati naseckani beli luk, naliti konjakom, pa dodati pavlaku za kuvanje, začiniti i kuvati sos par minuta.

Na puteru prodinstati bareni pirinač i začiniti.

Servirati filete škarpine uz sos od gambora i prilog od pirinča.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 400 g

Energetska vrednost porcije - 500 kcal

Belančevine - 38 g

Belančevine (%) - 31 %

Masti - 22 g

Masti (%) - 41 %

Zasićene masti - 9 g

Holesterol - 174 mg

Ugljeni hidrati - 34 g

Ugljeni hidrati (%) - 28 %

Natrijum - 610 mg

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 200 g

Energetska vrednost porcije - 250 kcal

Belančevine - 19 g

Belančevine (%) - 15.5 %

Masti - 11 g

Masti (%) - 20.5 %

Zasićene masti - 4.5 g

Holesterol - 87 mg

Ugljeni hidrati - 17 g

Ugljeni hidrati (%) - 14 %

Natrijum - 305 mg

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

25 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 4 veće škarpine
    • 400 g barenog pirinča
    • 15 g putera
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • 150 g gambora
    • 1 čen belog luka
    • 15 ml konjaka
    • dodatak jelima
    • biber
    • so,
    • 200 ml pavlake za kuvanje