Toggle Navigation

 

Pečena škarpina na povrću

Kako meso ribe ima visok sadržaj vode, ono se može dinstati u poklopljenoj posudi ili peći u rerni na minimalnoj količini ulja ili u sopstvenom soku. Vodite računa o količini ribe koju nabavljate po osobi, jer riba prilikom pripreme ima veliki gubitak na težini, odnosno, veliki kalo.

Plativoo
Priprema

Krompir oprati, oguliti i iseći na krupnije kriške. Praziluk iseckati na kolutiće, pomešati sa krompirom, dodati sitno isečenu crvenu papriku, začiniti i poređati u podmazanu tepsiju. Preko krompira staviti očišćenu i začinjenu škarpinu, sipati ulje i peći 45 minuta u rerni zagrejanoj na 200*C. Servirati škarpinu sa pečenim povrćem uz kriške limuna i zelenu salatu.
škarpina je morska riba crvene kože, čvrstog mesa, blagog, slatkastog ukusa. Ukoliko vam nije dostupna, možete je zameniti pastrmkom ili bakalarom.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 550 g

Energetska vrednost porcije - 490 kcal

Natrijum - 300 mg

Masti - 15 g

Masti (%) - 27 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 60 mg

Belančevine - 42 g

Belančevine (%) - 34 %

Ugljeni hidrati - 47 g

Ugljeni hidrati (%) - 37 %

Vlakna - 11 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 275 g

Energetska vrednost porcije - 245 kcal

Natrijum - 150 mg

Masti - 7.5 g

Masti (%) - 13.5 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 30 mg

Belančevine - 21 g

Belančevine (%) - 17 %

Ugljeni hidrati - 23.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 18.5 %

Vlakna - 5.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 4 škarpine
    • 1 kg krompira
    • 3 kašike maslinovog ulja
    • so
    • biber
    • 150 g praziluka
    • 150 g crvene paprike babure
    • zelena salata
    • 1 limun