Toggle Navigation

 

File sa slaninom, šampinjonima i šargarepom

Šampinjoni se, kao i ostale pečurke, zbog svoje sunđeraste strukture ne peru direktno u vodi, već se čiste četkom ili brišu vlažnom krpom, najbolje natopljenom u rastvoru sirćeta.

Plativoo
Priprema

Svinjski file iseći na medaljone, posoliti, pobiberiti i ispeći na zagrejanom ulju.

Domaće široke rezance skuvati u ključaloj vodi i procediti.

Slaninu iseći na kockice, propržiti i dodati šampinjone isečene na listiće. Začiniti šampinjone i slaninu ruzmarinom.

Šargarepu iseći na listiće i kratko sotirati na rastopljenom puteru. Dodati domaću testeninu, posoliti, pobiberiti, preliti sokom od limuna i kratko prokuvati. Zatim šargarepu sa testeninom posuti rendanom korom od limuna, preliti pavlakom za kuvanje i kuvati 2-3 minuta.

Servirati medaljone uz šampinjone sa slaninom i šargarepu sa testeninom.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 260 g

Energetska vrednost porcije - 480 kcal

Belančevine - 34 g

Belančevine (%) - 29 %

Masti - 19 g

Masti (%) - 35 %

Zasićene masti - 7 g

Holesterol - 92 mg

Ugljeni hidrati - 42 g

Ugljeni hidrati (%) - 36 %

Natrijum - 602 mg

Vlakna - 4 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 130 g

Energetska vrednost porcije - 240 kcal

Belančevine - 17 g

Belančevine (%) - 14.5 %

Masti - 9.5 g

Masti (%) - 17.5 %

Zasićene masti - 3.5 g

Holesterol - 46 mg

Ugljeni hidrati - 21 g

Ugljeni hidrati (%) - 18 %

Natrijum - 301 mg

Vlakna - 2 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

30 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 600 g svinjskog filea
    • 1 kašika maslinovog ulja
    • 120 g slanine u komadu
    • 150 g šampinjona
    • 300 g širokih rezanaca
    • 200 g šargarepe
    • 15 g putera
    • 1 limun
    • 80 ml pavlake za kuvanje
    • so,
    • biber
    • ruzmarin