Toggle Navigation

 

File sa povrćem i trapistom

Porcija ovog obroka obezbeđuje oko 40% neophodnih dijetnih vlakana. Rastvorljiva vlakna smanjuju u krvi nivo lošeg LDL holesterola i smanjuju rizik za nastanak srčanih bolesti, dok nerastvorljiva vlakna imaju zaštitni efekat na sistem organa za varenje.

Plativoo
Priprema

Na delu ulja ispeći file isečen na četvrtine. Na drugoj polovini ulja zapeći isečen krompir, izvaditi ga sa strane i u tiganj dodati crni luk isečen na rebarca, papriku i paradajz. Povrće peći par minuta (treba da ostane al dente) a zatim dodati na kocke isečen trapist, isključiti i ostaviti da se sir otopi.. Servirati pečeni krompir i file na tanjir, preliti pripremljenim povrćem i poslužiti uz raženi hleb.
Hleb je nezaobilazan dodatak većini jela. Među zdravijim vrstama je i raženi hleb koji je značajan izvor vlakana u ishrani. Hleb će najduže ostati svež i ukusan ako se čuva na suvom mestu, u posebnoj drvenoj kutiji ili zamotan u pamučnu ili lanenu krpu
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 465 g

Energetska vrednost porcije - 560 kcal

Natrijum - 735 mg

Masti - 18 g

Masti (%) - 29 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 92 mg

Belančevine - 42 g

Belančevine (%) - 30 %

Ugljeni hidrati - 57 g

Ugljeni hidrati (%) - 41 %

Vlakna - 11 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 232.5 g

Energetska vrednost porcije - 280 kcal

Natrijum - 367.5 mg

Masti - 9 g

Masti (%) - 14.5 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 46 mg

Belančevine - 21 g

Belančevine (%) - 15 %

Ugljeni hidrati - 28.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 20.5 %

Vlakna - 5.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g svinjskog filea
    • 200 g crnog luka
    • 250 g paprike (zelene)
    • 250 g paradajza
    • 120 g trapista
    • so
    • biber
    • 3 kašike ulja
    • 400 g barenog krompira (do 80% kuvanog)
    • 300 g raženog hleba