Toggle Navigation

 

File sa leblebijom u paradajz pelatu

Leblebija je mahunarka bogata belančevinama i visokovredna namirnica za ljudsku ishranu. Njeno seme je slično semenu soje, svetlosmeđe boje, a koristi se kao varivo ili kao dodatak ostalom povrću za pripremanje jela. 100 g leblebija ima 364 kcal i u potpunosti zadovoljava preporučeni dnevni unosa mangana, a odličan je izvor i fosfora, gvožđa i magnezijuma.

Plativoo
Priprema

Na malo ulja ispeći začinjene filee i pred kraj pečenja ih preliti soja sosom. Na preostalom ulju propržiti naseckan crni luk, dodati beli luk, đumbir, paradajz pelat i leblebije. Začiniti, promešati i još malo prodinstati. File servirati uz prilog od leblebija u paradajz pelatu i poslužiti uz ražani hleb.

Leblebije ili naut se mogu kupiti najčešće u rinfuzi, u prodavnicama zdrave hrane ili supermarketima ili konzerivsane. Suve leblebije se pre kuvanja preko noći moraju potopiti u hladnoj vodi, a nakon što ih ocedite i dobro isprete, kuvajte ih u vodi u odnosu 1 : 3 i pustite da voda provri u nepokrivenoj šerpi. Zatim je poklopite i kuvajte 1,5 do 2 sata.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 450 g

Energetska vrednost porcije - 560 kcal

Natrijum - 1070 mg

Masti - 21 g

Masti (%) - 34 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 81 mg

Belančevine - 36 g

Belančevine (%) - 26 %

Ugljeni hidrati - 56 g

Ugljeni hidrati (%) - 40 %

Vlakna - 12 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 225 g

Energetska vrednost porcije - 280 kcal

Natrijum - 535 mg

Masti - 10.5 g

Masti (%) - 17 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 40.5 mg

Belančevine - 18 g

Belančevine (%) - 13 %

Ugljeni hidrati - 28 g

Ugljeni hidrati (%) - 20 %

Vlakna - 6 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

20 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g svinjskog filea
    • 30 ml soja sosa
    • 200 g crnog luka
    • 2 cena belog luka
    • 500 g kuvanih leblebija
    • 4 kašike ulja
    • 300 g paradajz pelata
    • đumbir
    • so
    • biber
    • 300 g ražanog hleba