Toggle Navigation

 

File rolnice sa sotiranim kruškama

Zbog svoje slatkoće i sočnosti, kruške su davno nazivane i darom bogova. Spadaju u istu porodicu voća kao jabuke i dunje. Postoje razne vrste krušaka i mogu biti žute, zelene, braon ili crvene i dobar su izvor vitamina C.

Plativoo
Priprema

Svinjski file rastanjiti tučkom, posoliti, pobiberiti, staviti listiće pršute, izmrvljenu gorgonzolu i uviti u rolat.

File staviti u tepsiju, preliti maslinovim uljem i peći u rerni zagrejanoj na 200*C, 20 minuta.

Za to vreme rastopiti puter. Dodati kruške isečene na kriške, sotirati, posuti cimetom i preliti belim vinom.

Ostaviti kruške da se ukuvaju, na laganoj vatri, dok tečnost ne ispari.

File iseći na manje komade i servirati na tanjir.

Poslužiti uz sotirane kruške.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 390 g

Energetska vrednost porcije - 540 kcal

Belančevine - 42 g

Belančevine (%) - 26 %

Masti - 29 g

Masti (%) - 38 %

Zasićene masti - 11 g

Holesterol - 141 mg

Ugljeni hidrati - 26 g

Ugljeni hidrati (%) - 36 %

Natrijum - 897 mg

Vlakna - 5 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 195 g

Energetska vrednost porcije - 270 kcal

Belančevine - 21 g

Belančevine (%) - 13 %

Masti - 14.5 g

Masti (%) - 19 %

Zasićene masti - 5.5 g

Holesterol - 70.5 mg

Ugljeni hidrati - 13 g

Ugljeni hidrati (%) - 18 %

Natrijum - 448.5 mg

Vlakna - 2.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

25 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 600 g svinjskog filea
    • 120 g gorgonzole
    • 80 g pršute
    • 600 g krušaka
    • 100 ml belog vina
    • 3 kašike maslinovog ulja
    • 20 g putera
    • cimet
    • so,
    • biber