Toggle Navigation

 

File na šargarepi sa tikvicama

Šargarepa je jedno od najzdravijih povrća, sadrži dosta korisnih i lekovitih sastojaka i ima antibiotičko dejstvo. Kao hrana koristi se u celom svetu.

Plativoo
Priprema

Meso začiniiti i ispeći na delu zagrejanog ulja.

Puter rastopiti, dodati šargarepu i med i kratko prodinstati. Naliti mleko, kratko kuvati i dodati deo pavlake za kuvanje. Promešati i kuvati na laganoj vatri dok ne proključa.

Na preostaloj količini ulja propržiti iseckane tikvice i rukolu. Preliti preostalom količinom pavlake za kuvanje, usitniti štapnim mikserom i ukuvati pire do željene gustine.

Servirati šargarepu i pire od tikvica uz meso i poslužiti toplo.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 420 g

Energetska vrednost porcije - 440 kcal

Belančevine - 35 g

Belančevine (%) - 32 %

Masti - 23 g

Masti (%) - 48 %

Zasićene masti - 11 g

Holesterol - 111 mg

Ugljeni hidrati - 21 g

Ugljeni hidrati (%) - 20 %

Natrijum - 367 mg

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 210 g

Energetska vrednost porcije - 220 kcal

Belančevine - 17.5 g

Belančevine (%) - 16 %

Masti - 11.5 g

Masti (%) - 24 %

Zasićene masti - 5.5 g

Holesterol - 55.5 mg

Ugljeni hidrati - 10.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 10 %

Natrijum - 183.5 mg

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

40 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 600 g svinjskog filea
    • 400 g šargarepe
    • 20 g putera
    • 1 kašičica meda
    • 150 ml mleka
    • 250 ml pavlake za kuvanje
    • so,
    • biber
    • 150 g tikvica
    • 80 g rukole
    • 2 kašike maslinovog ulja