Toggle Navigation

 

File i spanać sa indijskim i muskatnim oraščićem

Muskatni oraščić spada među najcenjenije začine. Bogat mineralima i vitaminima od davnina se koristi i u kulinarstvu, ali i u medicinske svrhe.

Plativoo
Priprema

Svinjske filee iseći, posoliti, pobiberiti i ispeći na delu maslinovog ulja.

Na preostalom delu ulja propržiti indijski orah, dodati spanać i pržiti par minuta, dok spanać ne pusti vodu.

Ocediti vodu iz spanaća, a zatim ga začiniti muskatnim oraščićem.

U šerpu sipati pavlaku za kuvanje, posoliti, začiniti turmarikom i kuvati sos dok se ne zgusne.

Servirati filee i spanać sa indijskim i muskatnim oraščićem, preliti sosom od turmarike i poslužiti.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 295 g

Energetska vrednost porcije - 390 kcal

Belančevine - 36 g

Belančevine (%) - 36 %

Masti - 22 g

Masti (%) - 50 %

Zasićene masti - 8 g

Holesterol - 98 mg

Ugljeni hidrati - 14 g

Ugljeni hidrati (%) - 14 %

Natrijum - 331 mg

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 147.5 g

Energetska vrednost porcije - 195 kcal

Belančevine - 18 g

Belančevine (%) - 18 %

Masti - 11 g

Masti (%) - 25 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 49 mg

Ugljeni hidrati - 7 g

Ugljeni hidrati (%) - 7 %

Natrijum - 165.5 mg

Vlakna - 1 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

25 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 600 g svinjskog filea
    • 40 g indijskog oraha
    • 30 g spanaća
    • 200 ml pavlake za kuvanje
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • muskatni oraščić
    • so,
    • biber
    • turmarika