File (u komadu) posoliti, pobiberitii i ispeći na malo ulja sa svih strana (file treba da ostane blago krvav sa unutrašnje strane). Na drugoj polovini ulja propržiti malo naseckanog crnog luka i narendane šargarepe. Dodati pirinač, posoliti, pobiberiti, dodati karanfilić, promešati, preliti vodom i kratko kuvati. Staviti poklopac na posudu i isključiti grejno telo (pre serviranja iz pirinča izvaditi karanfilić). Na preostalom ulju propržiti ostatak isečenog luka, papriku i paradajz, začiniti i dodati nasečen sir. Isključiti grejno telo i ostaviti da se sir rastopi. File iseći, servirati na tanjir uz prilog od pirinča i povrća sa sirom.
Karanfilić spada u slatke začine, zbog čega se dodaje pre svega slatkim jelima. Međutim, karanfilić se može koristiti za pripremu supe, svinjskog pečenja, divljači, kao i pojedinih vrsta kobasica i salama. Pored toga što jelima daje posebnu aromu, za karanfilić je potvrđeno da pospešuje apetit i varenje, kao i da ima brojna lekovita svojstva.
Porcija za odraslu osobu - 460 g
Energetska vrednost porcije - 540 kcal
Natrijum - 340 mg
Masti - 18 g
Masti (%) - 29 %
Zasićene masti - 4 g
Holesterol - 94 mg
Belančevine - 43 g
Belančevine (%) - 32 %
Ugljeni hidrati - 54 g
Ugljeni hidrati (%) - 39 %
Vlakna - 6 g
Porcija za odraslu osobu - 230 g
Energetska vrednost porcije - 270 kcal
Natrijum - 170 mg
Masti - 9 g
Masti (%) - 14.5 %
Zasićene masti - 2 g
Holesterol - 47 mg
Belančevine - 21.5 g
Belančevine (%) - 16 %
Ugljeni hidrati - 27 g
Ugljeni hidrati (%) - 19.5 %
Vlakna - 3 g