Toggle Navigation

 

File „Dada“

Luk, paprika, paradajz, šargarepa... Raznovrsno i raznobojno povrće u jednom obroku, ali i tokom čitavog dana! Naučna istraživanja su pokazala da kombinacije više vrsta povrća imaju izraženiju antioksidantnu aktivnost, koja vodi smanjenju rizika za hronične bolesti, nego što je imaju zasebno uzete vrste povrća.

Plativoo
Priprema

File (u komadu) posoliti, pobiberitii i ispeći na malo ulja sa svih strana (file treba da ostane blago krvav sa unutrašnje strane). Na drugoj polovini ulja propržiti malo naseckanog crnog luka i narendane šargarepe. Dodati pirinač, posoliti, pobiberiti, dodati karanfilić, promešati, preliti vodom i kratko kuvati. Staviti poklopac na posudu i isključiti grejno telo (pre serviranja iz pirinča izvaditi karanfilić). Na preostalom ulju propržiti ostatak isečenog luka, papriku i paradajz, začiniti i dodati nasečen sir. Isključiti grejno telo  i ostaviti da se sir rastopi. File iseći, servirati na tanjir uz prilog od pirinča i povrća sa sirom.
Karanfilić spada u slatke začine, zbog čega se dodaje pre svega slatkim jelima. Međutim, karanfilić se može koristiti za pripremu supe, svinjskog pečenja, divljači, kao i pojedinih vrsta kobasica i salama. Pored toga što jelima daje posebnu aromu, za karanfilić je potvrđeno da pospešuje apetit i varenje, kao i da ima brojna lekovita svojstva.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 460 g

Energetska vrednost porcije - 540 kcal

Natrijum - 340 mg

Masti - 18 g

Masti (%) - 29 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 94 mg

Belančevine - 43 g

Belančevine (%) - 32 %

Ugljeni hidrati - 54 g

Ugljeni hidrati (%) - 39 %

Vlakna - 6 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 230 g

Energetska vrednost porcije - 270 kcal

Natrijum - 170 mg

Masti - 9 g

Masti (%) - 14.5 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 47 mg

Belančevine - 21.5 g

Belančevine (%) - 16 %

Ugljeni hidrati - 27 g

Ugljeni hidrati (%) - 19.5 %

Vlakna - 3 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g svinjskog filea
    • 3 kašike maslinovog ulja
    • so
    • biber
    • karanfilić
    • 200 g pirinča
    • 250 g crnog luka
    • 100 g šargarepe
    • 300 g paprike
    • 300 g paradajza
    • 150 g trapista