Mleveno juneće meso dobro promešati sa prezlom, jajima, naseckanim belim lukom i začinima. Napraviti loptice od mesa. Na ulju propržiti crveni luk iseckan na rebarca, dodati isečenu papriku, paradajz i pirinač. Preliti sa malo vode i sokom od paradajza. Sipati đuveč u tepsiju, dodati loptice mesa i staviti da se peče u zagrejanu rernu na 200*C, oko 25 minuta. Uz ručak poslužiti crni hleb.
Paradajz je obavezno povrće prilikom pripreme đuveča. Jedna studija je pokazala da redovno konzumiranje hrane bogate likopenom kao što je paradajz, može značajno kod muškaraca da umanji rizik za nastanak karcinoma prostate. Zato, konzumirajte paradajz i sok od paradajza za pripremu jela, ali i kao osvežavajući, zdrav napitak.
Porcija za odraslu osobu - 380 g
Energetska vrednost porcije - 490 kcal
Natrijum - 630 mg
Masti - 14 g
Masti (%) - 26 %
Zasićene masti - 3 g
Holesterol - 150 mg
Belančevine - 32 g
Belančevine (%) - 27 %
Ugljeni hidrati - 55 g
Ugljeni hidrati (%) - 47 %
Vlakna - 6 g
Porcija za odraslu osobu - 190 g
Energetska vrednost porcije - 245 kcal
Natrijum - 315 mg
Masti - 7 g
Masti (%) - 13 %
Zasićene masti - 1.5 g
Holesterol - 75 mg
Belančevine - 16 g
Belančevine (%) - 13.5 %
Ugljeni hidrati - 27.5 g
Ugljeni hidrati (%) - 23.5 %
Vlakna - 3 g