Toggle Navigation

 

Delicija specija

Dimljenje mesa je oblik hemijskog konzervisanja pomoću kojeg se meso može sačuvati duži period. Dimljenje mesa se kombinuje sa soljenjem, salamurenjem, sušenjem ili toplotnom obradom i ne primenjuje se nikada kao samostalan postupak konzervisanja, s obzirom na to da je efekat dima pretežno ograničen na površinu proizvoda.

Plativoo
Priprema

Dimljeni ćureći batak otkostiti i iseći meso na manje komade. Na zagrejanom maslinovom ulju kratko propržiti gambore, preliti konjakom i flambirati. Zatim dodati prethodno obarenu testeninu, začine, kiselu pavlaku i promešati. Ćuretinu dodati u posudu sa testeninom i flambiranim gamborima. Sve dobro promešati, staviti u tepsiju i zapeći 10 minuta u rerni zagrejanoj na 220*C. Uz ovo delikatesno jelo servirati salatu od kisele crvene paprike.
Iako je sadržaj belančevina, masti i holesterola u ovom obroku iznad preporučenih vrednosti, pažljivo kombinovanje obroka u toku dana omogućiće da ukupni dnevni unos belančevina, masti, holesterola i ugljenih hidrata bude u granicama poželjnih vrednosti. Veličinu porcije obavezno prilagodite energetskim potrebama organizma.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 500 g

Energetska vrednost porcije - 560 kcal

Natrijum - 1955 mg

Masti - 22 g

Masti (%) - 36 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 146 mg

Belančevine - 38 g

Belančevine (%) - 28 %

Ugljeni hidrati - 46 g

Ugljeni hidrati (%) - 36 %

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 250 g

Energetska vrednost porcije - 280 kcal

Natrijum - 977.5 mg

Masti - 11 g

Masti (%) - 18 %

Zasićene masti - 2.5 g

Holesterol - 73 mg

Belančevine - 19 g

Belančevine (%) - 14 %

Ugljeni hidrati - 23 g

Ugljeni hidrati (%) - 18 %

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

30 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 600 g dimljene ćuretine
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • 200 g gambora
    • 20 ml konjaka
    • 600 g barene testenine
    • 150 ml kisele pavlake
    • so
    • biber
    • 400 g kisele crvene paprike