Toggle Navigation

 

Ćuretina sa medenom bundevom i žalfijom

U kulinarstvu se žalfija koristi kao začin za sve vrste mesa i jela od povrća. Takođe se stavlja i u poznatu rakiju travaricu, kao i u kuvano vino.

Plativoo
Priprema

Ćuretinu iseći na šnicle, posoliti, pobiberiti, posuti seckanom žalfijom, preliti uljem i ostaviti da odstoji 30 minuta.

Bundevu iseći na kriške, staviti u tepsiju i dodati sitan crveni luk.

Preliti povrće medom, pokriti alu folijom i peći oko 20 minuta u zagrejanoj rerni. Odstraniti foliju i zapeći povrće još 10 minuta.

Ćuretinu ispeći u zagrejanom tiganju.

Servirati ćuretinu uz prilog od medene bundeve i crvenog luka i poslužiti toplo.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 330 g

Energetska vrednost porcije - 470 kcal

Belančevine - 34 g

Belančevine (%) - 31 %

Masti - 27 g

Masti (%) - 54 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 101 mg

Ugljeni hidrati - 17 g

Ugljeni hidrati (%) - 15 %

Natrijum - 253 mg

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 165 g

Energetska vrednost porcije - 235 kcal

Belančevine - 17 g

Belančevine (%) - 15.5 %

Masti - 13.5 g

Masti (%) - 27 %

Zasićene masti - 2.5 g

Holesterol - 50.5 mg

Ugljeni hidrati - 8.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 7.5 %

Natrijum - 126.5 mg

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

40 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 600 g ćuretine (belo meso)
    • 400 g bundeve
    • 200 g crvenog luka
    • 40 g meda
    • 5 kašika maslinovog ulja
    • žalfija
    • biber
    • so,