Toggle Navigation

 

Brodet od dagnji

Nekada se smatralo da su svi morski plodovi bogati holesterolom. Novija istraživanja, međutim, pokazuju da su račići i lignje zaista bogati holesterolom, a da ostale vrste morskih plodova, uključujući dagnje, ostrige, meso krabe, jastoga, ustvari imaju nivo holesterola sličan „mršavijim“ vrstama mesa.

Plativoo
Priprema

Na blago zagrejanom maslinovom ulju prodinstati sitno isečen i začinjen crni luk. Kad porumeni, dodati usitnjen paradajz pelat, beli luk i peršun, naliti belim vinom i ostaviti da proključa. Potom dodati dagnje i kuvati 15 minuta. Kuvani krompir iseći na kolutove, servirati na tanjir, uz listove rukole, kriške limuna i čeri paradajza. Zatim servirati i brodet od dagnji na tanjir i poslužiti.
Maslinovo ulje je najvažniji izvor masnoća u mediteranskom načinu ishrane. U njegovom sastavu dominiraju mononezasićene masne kiseline koje su najzdravije i najstabilnije. Najcenjenije je ekstra devičansko ulje ili prvo maslinovo ulje koje se dobija prvim ceđenjem sirovine. Sadrži najviše aromatičnih supstanci i tamno zelene je boje.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 440 g

Energetska vrednost porcije - 320 kcal

Natrijum - 770 mg

Masti - 10 g

Masti (%) - 26 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 38 mg

Belančevine - 17 g

Belančevine (%) - 20 %

Ugljeni hidrati - 38 g

Ugljeni hidrati (%) - 64 %

Vlakna - 9 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 220 g

Energetska vrednost porcije - 160 kcal

Natrijum - 385 mg

Masti - 5 g

Masti (%) - 13 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 19 mg

Belančevine - 8.5 g

Belančevine (%) - 10 %

Ugljeni hidrati - 19 g

Ugljeni hidrati (%) - 32 %

Vlakna - 4.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 400 g očišćenih dagnji
    • 600 g paradajz pelata
    • 4 cena belog luka
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • 1 glavica crnog luka
    • 150 ml belog vina
    • peršun
    • so
    • biber
    • 500 g kuvanog krompira
    • 1 limun
    • rukola
    • čeri paradajz