Na blago zagrejanom maslinovom ulju prodinstati sitno isečen i začinjen crni luk. Kad porumeni, dodati usitnjen paradajz pelat, beli luk i peršun, naliti belim vinom i ostaviti da proključa. Potom dodati dagnje i kuvati 15 minuta. Kuvani krompir iseći na kolutove, servirati na tanjir, uz listove rukole, kriške limuna i čeri paradajza. Zatim servirati i brodet od dagnji na tanjir i poslužiti.
Maslinovo ulje je najvažniji izvor masnoća u mediteranskom načinu ishrane. U njegovom sastavu dominiraju mononezasićene masne kiseline koje su najzdravije i najstabilnije. Najcenjenije je ekstra devičansko ulje ili prvo maslinovo ulje koje se dobija prvim ceđenjem sirovine. Sadrži najviše aromatičnih supstanci i tamno zelene je boje.
Porcija za odraslu osobu - 440 g
Energetska vrednost porcije - 320 kcal
Natrijum - 770 mg
Masti - 10 g
Masti (%) - 26 %
Zasićene masti - 1 g
Holesterol - 38 mg
Belančevine - 17 g
Belančevine (%) - 20 %
Ugljeni hidrati - 38 g
Ugljeni hidrati (%) - 64 %
Vlakna - 9 g
Porcija za odraslu osobu - 220 g
Energetska vrednost porcije - 160 kcal
Natrijum - 385 mg
Masti - 5 g
Masti (%) - 13 %
Zasićene masti - 0.5 g
Holesterol - 19 mg
Belančevine - 8.5 g
Belančevine (%) - 10 %
Ugljeni hidrati - 19 g
Ugljeni hidrati (%) - 32 %
Vlakna - 4.5 g