Hleb iseći na kriške, poređati u tepsiju i sasušiti 7-8 minuta u zagrejanoj rerni na 200*C. Na zagrejanom ulju propržiti iseckane dagnje, dodati naseckan beli luk, preliti vermutom, posoliti, pobiberiti i prokuvati dok alkohol ne ispari. Dodati iseckan peršunov list, promešati i servirati pripremljene dagnje na prepečene kriške francuskog hleba.
Meso dagnji je ukusno, hranljivo a može se jesti sirovo, kuvano ili prženo. 100 g svežih dagnji ima 86 kcal energije, 12% belančevina, 2 % masti i približno 4% ugljenih hidrata. Dobri su izvori vitamina D i vitamina B12. Odlikuje ih visok sadržaj holesterola, ali i bogastvo omega-3 masnih kiselina zbog kojih se smatra da obezbeđuju značajne koristi za kardiovaskularno zdravlje.
Porcija za odraslu osobu - 250 g
Energetska vrednost porcije - 410 kcal
Natrijum - 1485 mg
Masti - 12 g
Masti (%) - 27 %
Zasićene masti - 2 g
Holesterol - 57 mg
Belančevine - 23 g
Belančevine (%) - 22 %
Ugljeni hidrati - 45 g
Ugljeni hidrati (%) - 51 %
Vlakna - 2 g
Porcija za odraslu osobu - 125 g
Energetska vrednost porcije - 205 kcal
Natrijum - 742.5 mg
Masti - 6 g
Masti (%) - 13.5 %
Zasićene masti - 1 g
Holesterol - 28.5 mg
Belančevine - 11.5 g
Belančevine (%) - 11 %
Ugljeni hidrati - 22.5 g
Ugljeni hidrati (%) - 25.5 %
Vlakna - 1 g