Toggle Navigation

 

Tost sendviči sa ajvarom

Preporuka je da se mesne prerađevine koriste u što manjoj količini i što "čistijem" obliku, jer to sigurno garantuje manji sastojak masnoće. U ovom pogledu prednost imaju: šunka (tzv. "praška"), sušeno meso i, naravno, pršuta.

Plativoo
Priprema

Krišku tosta premazati margarinom i ajvarom, dodati list sira i preklopitit sa drugom kriškom tosta.

Ulje zagrejati u tiganju i zapeći tost sa obe strane (po 2 minuta sa obe strane).

Tost sendviče sa ajvarom servirati na tanjir uz listiće pršute i čašu soka od pomorandže.

 

Obrok bogat kako ukupnim, tako i zasićenim masnoćama. Udeo masnoća u ukupnoj energetskoj vrednosti obroka možete smanjiti ukuliko smanjite količinu margarina i/ili tost ispečete u aparatu za tople sendviče, koji omogućava pečenje bez dodatne masnoće.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 340 g

Energetska vrednost porcije - 355 kcal

Natrijum - 940 mg

Masti - 15 g

Masti (%) - 37 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 34 mg

Belančevine - 14 g

Belančevine (%) - 15 %

Ugljeni hidrati - 42 g

Ugljeni hidrati (%) - 48 %

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 170 g

Energetska vrednost porcije - 177.5 kcal

Natrijum - 470 mg

Masti - 7.5 g

Masti (%) - 18.5 %

Zasićene masti - 2.5 g

Holesterol - 17 mg

Belančevine - 7 g

Belančevine (%) - 7.5 %

Ugljeni hidrati - 21 g

Ugljeni hidrati (%) - 24 %

Vlakna - 1 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

20 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 8 kriški tosta
    • 200 g ajvara
    • 4 lista tost sira
    • 20 g soft margarina
    • 1 kašika ulja
    • 120 g pršute
    • 800 ml soka od pomorandže