Toggle Navigation

 

Ovsene pahuljice sa suvim voćem i mlekom

Suve kajsije su bogate beta karotinom, pa se preventivno koriste kod kancera, i kao veoma snažan antioksidant sprečavaju stvaranje plaka u arterijama, što dovodi do kardiovaskularnih oboljenja. Bogate su kalijumom koji održava ravnotežu tečnosti u organizmu i normalizuje krvni pritisak i srčanu funkciju. Bor doprinosi sprečavanju osteoporoze i preporučuje se ženama u menopauzi, a gvožde kojim su bogate od velike je važnosti za formiranje crvenih krvnih zrnaca. 

Plativoo
Priprema

U prokuvano mleko dodati mešavinu ovsenih pahuljica i isečenog suvog voća. Ostaviti da nabubri.

Dok je toplo, dodati med (ili zaslađivač), po ukusu. 

 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 170 g

Energetska vrednost porcije - 236 kcal

Natrijum - 48 mg

Masti - 3 g

Masti (%) - 10 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 5 mg

Belančevine - 9 g

Belančevine (%) - 12 %

Ugljeni hidrati - 58 g

Ugljeni hidrati (%) - 78 %

Vlakna - 6 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 85 g

Energetska vrednost porcije - 118 kcal

Natrijum - 24 mg

Masti - 1.5 g

Masti (%) - 5 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 2.5 mg

Belančevine - 4.5 g

Belančevine (%) - 6 %

Ugljeni hidrati - 29 g

Ugljeni hidrati (%) - 39 %

Vlakna - 3 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

20 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 120 g ovsenih pahuljica
    • 80 g mešanog suvog voca (kajsije, smokve, šljive, grožde)
    • 4 kašicice meda
    • 400 ml mleka