Toggle Navigation

 

Mozaik salata

Poširanje jaja je pogodan način kulinarske pripreme jaja bez upotrebe masnoće. Belance se prilikom poširanja steže čim dospe u ključalu vodu. Uz pomoć kašike mu se oblik održava u jajolikom obliku, tako da belance u potpunosti zatvori žumance. Iz vode se vadi rešetkastom kašikom, a višak belanca se odseče kako bi pri posluživanju imalo lep oblik.

Plativoo
Priprema

U odgovarajuću posudu sipati vodu i dodati sirće i so. Kada voda proključa poširati jaja oko 2 minute.

Čeri paradajz iseći na četvrtine, krastavac usitniti, šargarepu narendati, dodati rukolu, so, maslinovo ulje i balzamiko sirće.

Salatu promešati i servirati na tanjir.

Staviti poširano jaje i poslužiti uz krišku crnog hleba i jogurt.

 

U ovom obroku, glavni izvor holesterola su jaja. Iako je neohodan u našem organizmu kao deo ćelijskih membrana i osnova za sintezu polnih hormona, holesterol je neophodno unositi u ograničenim količinama, manje od 300 mg dnevno za zdrave osobe, odnosno manje od 200 mg dnevno za osobe obolele od šećerne bolesti.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 495 g

Energetska vrednost porcije - 425 kcal

Natrijum - 860 mg

Masti - 13 g

Masti (%) - 28 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 211 mg

Belančevine - 25 g

Belančevine (%) - 23 %

Ugljeni hidrati - 53 g

Ugljeni hidrati (%) - 49 %

Vlakna - 8 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 247.5 g

Energetska vrednost porcije - 212.5 kcal

Natrijum - 430 mg

Masti - 6.5 g

Masti (%) - 14 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 105.5 mg

Belančevine - 12.5 g

Belančevine (%) - 11.5 %

Ugljeni hidrati - 26.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 24.5 %

Vlakna - 4 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

15 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 200 g rukole
    • 200 g čeri paradajza
    • 100 g krastavca
    • 100 g šargarepe
    • 4 jaja
    • 3 kašike sirćeta
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • 2 kašike balzamiko sirćeta
    • so
    • 300 g crnog hleba
    • 800 ml jogurta od obranog mleka - napitak