Toggle Navigation

 

Kozji sir i čeri paradajz

Smatra se da su kozje mleko i proizvodi od njega zdravstveno bolji proizvod od drugih vrsta. Jačaju imunitet, značajni su za obnovu i izgradnju kostiju, preporučuju se u prevenciji i terapiji oboljenja jetre, osteoporoze, povišenog holesterola i krvnog pritiska, upalnih procesa, te za poboljšanje rada bubrega. Domaći kozji sir proizvodi se u dva osnovna tipa: beli meki sir i polutvrdi sir.

Plativoo
Priprema

Sitno iseckan bosiljak pomešati sa maslinovim uljem.

Servirati na tanjir kriške kozijeg sira i čeri paradajz, a zatim sve preliti mešavinom ulja i bosiljka.

Uz predjelo poslužiti zemičke i sok od višanja.

Udeo kako ukupnih, tako i aterogenih, zasićenih masnoća u ovom obroku je znatno veća od preporučenih vrednosti, tako da i zdrave, fizički aktivne osobe samo ponekad mogu da uživaju u ovom specijalitetu.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 395 g

Energetska vrednost porcije - 535 kcal

Natrijum - 560 mg

Masti - 29 g

Masti (%) - 48 %

Zasićene masti - 15 g

Holesterol - 46 mg

Belančevine - 23 g

Belančevine (%) - 17 %

Ugljeni hidrati - 47 g

Ugljeni hidrati (%) - 35 %

Vlakna - 4 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 197.5 g

Energetska vrednost porcije - 267.5 kcal

Natrijum - 280 mg

Masti - 14.5 g

Masti (%) - 24 %

Zasićene masti - 7.5 g

Holesterol - 23 mg

Belančevine - 11.5 g

Belančevine (%) - 8.5 %

Ugljeni hidrati - 23.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 17.5 %

Vlakna - 2 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

10 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 400 g kozijeg sira
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • 200 g čeri paradajza
    • bosiljak
    • 4 zemičke
    • 800 ml soka od višanja