Toggle Navigation

 

Varivo od soje

Soja se ubraja u najstarije kultivirane biljke u svetu. U istočnoj Aziji uzgajala se hiljadama godina, dok je u Evropu doneta tek u 18. veku. Danas se zna da je dodavanje soje i proizvoda od soje u ishranu znak da vodite računa o pravilnoj ishrani.

Plativoo
Priprema

U tiganju, na zagrejanom ulju, propržiti praziluk isečen na kolutove i dodati hidrirane komadiće soje. Začiniti crvenom mlevenom paprikom, posoliti, pobiberiti i propržiti par minuta. Na soju dodati isečen krompir, preliti bujonom i uz povremeno mešanje kuvati dok krompir ne omekša. Pred kraj kuvanja dodati sitno iseckan beli luk i mirođiju. Servirati varivo od soje na tanjir, dekorisati i poslužiti toplo.
Soja se odlikuje povoljnim odnosom kalcijuma i fosfora, a takođe je bogata kalijumom, gvožđem, sumporom, manganom, natrijumom, bakrom, jodom, i cinkom. Upravo zbog ovakvog sastava, soja je postala izuzetno cenjena namirnica biljnog porekla, jer ne postoji ni jedna druga biljka koja bi joj po svojoj nutritivnoj vrednosti mogla konkurisati.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 365 g

Energetska vrednost porcije - 505 kcal

Natrijum - 330 mg

Masti - 10 g

Masti (%) - 17 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 49 g

Belančevine (%) - 37 %

Ugljeni hidrati - 61 g

Ugljeni hidrati (%) - 46 %

Vlakna - 4 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 182.5 g

Energetska vrednost porcije - 252.5 kcal

Natrijum - 165 mg

Masti - 5 g

Masti (%) - 8.5 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 24.5 g

Belančevine (%) - 18.5 %

Ugljeni hidrati - 30.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 23 %

Vlakna - 2 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

30 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 200 g praziluka
    • 400 g hidriranih komadića soje
    • 500 g krompira
    • 3 cena belog luka
    • mirodija
    • so
    • biber
    • 2 kašike ulja
    • 300 ml bujona
Ključne reči:
soja praziluk mirodija beli luk