Toggle Navigation

 

Testenina sa vongolama

Vongole su vrsta školjke izuzetno popularne u Italiji I Dalmaciji. To je školjka koja živi u pesku, te je pre upotrebe obavezno treba ostaviti u čistoj vodi da odstoji neko vreme da bi se očistila od peska. Najbolji ukus imaju kada se koriste sveže, a odlično se slažu sa svim drugim vrstama školjki, mogu se mešati sa repovima škampa ili kozica, dodati povrću kao što su paradajz, paprika, plavi patlidžan ili masline. U svakom slučaju šta god napravite u kombinaciji sa vongolama uživaćete u ukusnom obroku.

Plativoo
Priprema

Na maslinovom ulju propržiti beli luk, dodati vongole i belo vino, poklopiti i kuvati na laganoj vatri dok se vongole ne otvore. Potom dodati obarenu testeninu i paradajz pelat, pažljivo promešati i začiniti. Testeninu sa vongolama servirati, posuti svežim peršunom i bosiljkom i poslužiti toplu. 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 330 g

Energetska vrednost porcije - 290 kcal

Natrijum - 1040 mg

Masti - 10 g

Masti (%) - 32 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 48 mg

Belančevine - 19 g

Belančevine (%) - 26 %

Ugljeni hidrati - 26 g

Ugljeni hidrati (%) - 42 %

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 165 g

Energetska vrednost porcije - 145 kcal

Natrijum - 520 mg

Masti - 5 g

Masti (%) - 16 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 24 mg

Belančevine - 9.5 g

Belančevine (%) - 13 %

Ugljeni hidrati - 13 g

Ugljeni hidrati (%) - 21 %

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 400 g barene testenine (taljatele)
    • 500 g vongola
    • 100 ml belog vina
    • 1 kašika maslinovog ulja
    • 2 cena belog luka
    • 300 g paradajz pelata
    • so
    • biber
    • peršunov list
    • bosiljak