Toggle Navigation

 

Ramstek u sosu od belog luka

Beli luk sadrži više od 200 biološki aktivnih supstanci, uključujući vitamine, minerale, aminokiseline i enzime. Izuzetno je bogat manganom, selenom, fosforom, vitaminom C i vitaminom B6. Beli luk je hiljadama godina poznat kao lekovita biljka sa antibakterijskim i antivirusnim delovanjem.

Plativoo
Priprema

Ramstek iseći, posoliti, pobiberiti i peći na zagrejanom ulju. Na puteru kratko propržiti iseckan beli luk, a kad intenzivno zamiriše dodati kiselu pavlaku, promešati, posoliti, pobiberiti i posuti sitno iseckanim peršunom. Na tanjir servirati ramstek i barenu šargarepu, preliti sosom od belog luka i poslužiti uz krišku crnog hleba.

 

Goveđe meso, sadrži niz minerala ukljičujući selen, cink, fosfor, kalcijum, magnezijum i gvožđe. Zahvaljujući odličnom mineralnom sastavu, doprinosi jačanju imunološkog sistema i sprečavanju oštećenja krvnih sudova koja utiču na nastanak ateroskleroze.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 340 g

Energetska vrednost porcije - 475 kcal

Natrijum - 670 mg

Masti - 22 g

Masti (%) - 42 %

Zasićene masti - 6 g

Holesterol - 71 mg

Belančevine - 32 g

Belančevine (%) - 28 %

Ugljeni hidrati - 36 g

Ugljeni hidrati (%) - 30 %

Vlakna - 5 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 170 g

Energetska vrednost porcije - 237.5 kcal

Natrijum - 335 mg

Masti - 11 g

Masti (%) - 21 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 35.5 mg

Belančevine - 16 g

Belančevine (%) - 14 %

Ugljeni hidrati - 18 g

Ugljeni hidrati (%) - 15 %

Vlakna - 2.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 600 g govedine (ramsteka)
    • 2 kašike ulja
    • so
    • biber
    • 10 cena belog luka
    • 180 ml kisele pavlake
    • peršunov list
    • 10 g putera
    • 400 g barene šargarepe
    • 200 g crnog hleba
    • sos:
    • prilog: