Toggle Navigation

 

Piletina grape

Sveže grožđe se često koristi dinstano u slanim umacima i odlično se slaže uz piletinu i ćuretinu. Grožđe treba dobro oprati pre upotrebe. Najbolje je grozdove potopiti u mlaku vodu i ostaviti da odstoje neko vreme, a potom ih treba isprati mlazom tekuće vode da bi se odstranila hemijska sredstva kojima je tretirano.

Plativoo
Priprema

Piletinu blago izlupati, začiniti hmeli sunelijem i kratko zapeći na zagrejanom ulju i puteru. Izvaditi meso, pa na istu masnoću staviti cele glavice luka, naliti belim vinom, dodati grožđe i još malo kuvati. U vatrostalnu posudu staviti piletinu, pripremljen luk i grožđe, dodati ruzmarin i zapeći 20-ak minuta u zagrejanoj rerni na 190*C. Uz jelo poslužiti crni hleb.

Preporučeni unos belančevina je 15 % ukupnog dnevnog energetskog unosa. Pažljivim sastavljanjem jelovnika i izbegavanjem namirnica bogatih belančevinama u ostalim obrocima, možete postići optimalni unos belančevina uz istovremeno uživanje u ovom specijalitetu, koji sadrži više belančevina u odnosu na napred navedeno.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 470 g

Energetska vrednost porcije - 545 kcal

Natrijum - 988 mg

Masti - 11 g

Masti (%) - 18 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 81 mg

Belančevine - 38 g

Belančevine (%) - 28 %

Ugljeni hidrati - 62 g

Ugljeni hidrati (%) - 54 %

Vlakna - 6 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 235 g

Energetska vrednost porcije - 272.5 kcal

Natrijum - 494 mg

Masti - 5.5 g

Masti (%) - 9 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 40.5 mg

Belančevine - 19 g

Belančevine (%) - 14 %

Ugljeni hidrati - 31 g

Ugljeni hidrati (%) - 27 %

Vlakna - 3 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g belog pileceg mesa
    • 300 g malih glavica crnog luka
    • 500 g grožđa
    • 15 g putera
    • 1 kašika ulja
    • biber
    • so
    • zacin hmeli suneli\n
    • 150 ml belog vina
    • ruzmarin
    • 300 g crnog hleba